Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ vizsgálatot indított a palesztin-izraeli konfliktus alatt elkövetett emberi jogi bűncselekmények miatt

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy nemzetközi vizsgálatot indít a megszállt palesztin területeken és Izraelben április óta elkövetett emberi jogi bűncselekmények ügyében.

A grémium közölte: egy állandó, független, nemzetközi bizottságot hoz létre a nyomozás lefolytatása érdekében. A testület feladata lesz egyben az is, hogy kivizsgálja a palesztinok és az izraeliek közötti feszültség, instabilitás és elhúzódó konfliktus kiváltó okait, beleértve a nemzeti, etnikai, rasszbéli vagy vallási diszkriminációt, illetve elnyomást. Ez volt az első alkalom, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa határozatlan idejű mandátummal ruházott fel egy bizottságot.

Az erről szóló határozatot 24 támogató, 9 ellenző és 14 tartózkodó szavazat mellett fogadták el a tanács rendkívüli ülésén, amelyet az Iszlám Konferencia Szervezetét képviselő Pakisztán és a Palesztin Hatóság kérésére hívtak össze. Oroszország és Kína is a határozat mellett voksolt.

A dokumentumban egyúttal felszólították a nemzetközi közösség országait: tartózkodjanak a fegyverexporttól, amikor úgy látják, nagy a kockázata annak, hogy az eladott fegyverekkel súlyos humanitárius jogsértéseket és emberi jogi bűncselekményeket követhetnek el.

Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász  szervezet 11 napos háborút vívott egymással május 10-e és 21-e között. A Gázai övezetben 254-en – köztük 66 gyerek -, míg Izraelben tizenketten – köztük két gyerek – vesztették életüket a konfliktusban.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a tanács előtt megerősítette, hogy a Gázai övezetre mért izraeli csapások háborús bűnnek bizonyulhatnak, ha beigazolódik, hogy válogatás nélkül célozták a civil lakosságot. Megjegyezte: eddig nem sikerült bizonyítani Izrael állítását, hogy a lerombolt épületeket radikális fegyveres csoportok használták.

A főbiztos egyúttal rámutatott: a Hamász is válogatás nélkül lőtt katonai és civil célpontokat, ami sérti a nemzetközi humanitárius egyezményeket. Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter a tanács ülésén azzal vádolta meg Izraelt, hogy a palesztin nép elnyomásán alapuló, apartheid rezsimet működtet.

Izrael ENSZ-hez akkreditált nagykövete, Meirav Eilon Sahar a Hamászt vádolta a konfliktus kirobbantásával, és azt hangoztatta, hogy országa mindent megtesz a feszültség csökkentéséért.

“Nem lehetnek palesztinpártiak, ha nem ítélik el a Hamászt” – tette hozzá.

A diplomata szerint a határozatnak “semmi köze a valósághoz, a jogokhoz, illetve az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd előmozdításához”.

Az Egyesült Államok csütörtöki közleményében azt írta: mélységes sajnálattal vette tudomásul a tanács határozatát, amely szerinte veszélybe sodorja az eddig elért eredményeket.

Az izraeli külügyminisztérium leszögezte: nem fog együttműködni a vizsgálóbizottsággal azért, hogy tisztára mossa a Hamászt.

A radikális palesztin szervezet egyik szóvivője üdvözölte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának határozatát, legitim ellenállásnak nevezte a Hamász tetteit, és Izrael mielőbbi felelősségre vonását követelte.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑