2020. 01. 23.

Az ENSZ vizsgálatot követel az állítólagos telefonfeltörések ügyében

Vizsgálatot követeltek szerdán ENSZ-jelentéstevők az Amazon főnöke és mások telefonjának feltörése ügyében. A telefonról azután szivárogtak ki tömegesen adatok, hogy Jeff Bezos egy WhatsApp-üzenetet kapott egy Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek tulajdonított oldalról.

„Jeff Bezos és két másik ember telefonjánakz állítólagos feltörése azonnali vizsgálatot igényel az amerikai hatóságok és az illetékes szervek részéről, beleértve a trónörökösnek a feltételezett ellenzéke ellen irányuló erőfeszítésekben való közvetlen és személyes érintettségének a feltárását is” – jelentették ki az ENSZ által megbízott szakértők.

Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli kivégzésekre és David Kaye, a szabad véleménynyilvánításra szakosodott ENSZ-jelentéstevők közölték, hogy a trónörökösnek a 2018. évi kibertámadásban való „lehetséges érintettségére” utaló információ van a birtokukban.

A világ leggazdagabb embere, Bezos által megbízott kiberbiztonsági szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az Amazon-vezér telefonjára feltehetően videófájl formájában kémvírus került 2018-ban a vahhábita királyságot gyakorlatilag irányító Mohammed bin Szalmánnak tulajdonított WhatsApp-oldalról. Az ügyet jól ismerő, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint a telefonról mintegy egy hónappal ezután tömeges adatszivárgást észleltek.

Feiszál bin Farhán esz-Szaúd szaúdi külügyminiszter szerdán tagadta a vádakat. „Azt hiszem, erre az ‘abszurd’ a legjobb szó” – monda a külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek Davosban. „Teljes ostobaság az az ötlet, hogy a trónörökös hekkelte volna meg Bezos telefonját”.

Az ügy miatt feltehetően tovább romlik a viszony az üzletember és Rijád között, és árthat a királyságnak a külföld és a befektetők előtti hírnevének is. Az állítólagos kémvírus küldése hónapokkal megelőzte a szaúdi kormány kíméletlen bírálójának számító Dzsamál Hasogdzsi, a Bezos tulajdonában lévő The Washington Post cikkírója 2018-ban országi isztambuli főkonzulátusán történt meggyilkolását.

A szaúdi koronaherceg tavaly azt mondta, hogy a gyilkosságot brutális alkalmazottak hajtották végre, nem ő adott rá parancsot.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑