Cadmus fordítás Cadmus

Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság elnökválasztásán a kormányfő és a jelenlegi államfő jutott tovább a 2. fordulóba

2020. 10. 12.

Az egyedül Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság miniszterelnöke, Ersin Tatar és a jelenlegi államfő, Mustafa Akinci jutott tovább a vasárnap megtartott elnökválasztás első fordulójából.

A helyi választási bizottság honlapjára feltett adatok szerint a begyűjtött 115 806 szavazat 32,35 százalékát Tatar kapta, aki a jobboldali nacionalista Nemzeti Egységpártot (UBP) képviseli. Az elnöknek, Akincinak a voksok 29,84 százaléka jutott.

A két politikus véleménye a megosztott szigetország jövőképében különbözik. Akinci szerint államukat egyesíteni kellene a sziget déli részén, a Ciprusi Köztársaságban élő, többségében görög cipriótákkal.

Tartar, akit törekvéseiben támogat Recep Tayyip Erdogan török elnök, a jelenlegi, kétállami megoldás híve.

A harmadik helyre Tufan Erhüman, a Török Köztársasági Párt (CTP) vezetője, korábbi kormányfő került. A negyedik helyen Kudret Özersay külügyminiszter, a Néppárt (HP) vezére (5,74 százalék) végzett.

Tizenegy jelölt indult a megméretésen, a második fordulót október 18-án tartják.

A részvételi arány 54,72 százalékos volt, ez egyike a legalacsonyabbnak a terület elnökválasztásainak történetében. A gyengébb mutató főképpen annak tudható be, hogy sokan a koronavírus miatti félelmükben maradtak távol.

Az 1975. június 8-án népszavazással jóváhagyott első, majd a függetlenség deklarálása után, 1985. május 5-én elfogadott újabb alkotmány értelmében az észak-ciprusi török állam demokratikus, szekularizált köztársaság, amelynek élén az öt évre választott államfő áll. A posztot 2015. április 30. óta Mustafa Akinci tölti be.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑