Cadmus fordítás Cadmus

Az etióp kormány feloldotta a szükségállapotot

2022. 01. 26.

Feloldotta a szükségállapotot az etióp kormány a megváltozott biztonsági helyzetre hivatkozva szerdán – közölte Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök hivatala.

A hivatal a közleményében megjegyezte: olyan helyzetben vannak, hogy a fenyegetéseket már a hagyományos bűnüldözési eszközökkel is semlegesíteni tudják.

A kormány döntését a parlamentnek jóvá kell hagynia.

Az országban tavaly novemberben hirdettek szükségállapotot hat hónapra, miután a kormánypárti erőkkel harcoló tigréi lázadók jelentős területeket foglaltak el, és azt fontolgatták, hogy megindulnak a főváros, Addisz-Abeba ellen.

A szükségállapot felhatalmazta a hatóságokat útblokádok felállítására, a közlekedés leállítására, fegyverszünet elrendelésére és egyes területek hadsereg általi irányítására. Emellett lehetővé tette, hogy bírósági döntés nélkül őrizetbe vegyék azokat a személyeket, akiket azzal gyanúsítottak, hogy terrorista csoportokkal tartják a kapcsolatot.

A kormány a múlt hónapban azt közölte, hogy a hadsereg megtisztította Amhara és Afar térségét a felkelőktől. A tigréi erők ezzel szemben azt állították: önként vonultak vissza, hogy megteremtsék a béke feltételeit.

A hétvégén a hadsereg jelezte: fontolgatja, hogy bevonul Tigré székhelyére, Mekellébe, és felszámolja a lázadó erőket.
Ugyanakkor egy diaszpórában élő csoport vezetője szerint Abij Ahmed tűzszüneti tárgyalásokra készül a tigréi erőkkel.

A miniszterelnök eddig hivatalosan nem mondott ilyet. Az értesülés forrása Meszfin Tegenu, aki szombaton öt órán keresztül személyesen tárgyalt a kormányfővel.
2020 novembere óta fegyveres konfliktus zajlik az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi

Felszabadítási Front (TPLF)fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

A TPLF közel három évtizeden át uralta az etióp politikát, de sokat veszített a befolyásából, amióta Abij Ahmed kormányfő 2018-ban hivatalba lépett.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑