Cadmus fordítás Cadmus

Az etióp kormányfő bejelentette az eritreai csapatok kivonását Tigréből

2021. 03. 26.

Abij Ahmed etióp kormányfő pénteken bejelentette az eritreai csapatok kivonását a konfliktus sújtotta észak-etiópiai Tigré tartományból, napokkal azután, hogy elismerte jelenlétüket a térségben.

A Nobel-békedíjas etiópiai miniszterelnök pénteki Twitter-bejegyzése szerint az ügyet megvitatta Isaias Afwerki eritreai elnökkel a szomszédos ország fővárosában, Aszmarában tett látogatása során. Eritrea beleegyezett a csapatok kivonásába, a két ország közötti határ menti térség felügyeletét az etióp hadsereg veszi át – közölte Abij.

Az etióp hadsereg november elején offenzívát indított a térséget korábban irányító Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet felkeléssel vádolt. Ezrek haltak meg, százezrek menekültek el otthonaikból a harcok és légicsapások nyomán, legalább 75 ezren a szomszédos Szudánba. A már amúgy is szegény, körülbelül ötmillió lakosú régióban humanitárius katasztrófa alakult ki.

Bár a kormányerők decemberben kikiáltották győzelmüket, az ENSZ és az Egyesült Államok továbbra is a felek közötti összecsapásokról számol be.

Az etióp miniszterelnök kedden ismerte el először, hogy atrocitások történtek Tigré tartományában, és elsőként ismerte el azt is, hogy eritreai katonák is az ország területére léptek, amit korábban az ENSZ és emberi jogi szervezetek rendszeres beszámolói ellenére tagadott. A kormányfő szerint az eritreai katonák azonban nem bocsátkoztak harcokba, mindössze a határ menti térséget felügyelik a két ország között “nemzetbiztonsági okokból”. Számos politikai elemző szerint azonban az eritreai katonák az etióp kormányfő meghívására érkeztek.

Jogvédők mindeközben súlyos jogsértések elkövetésével vádolják az eritreai katonákat. Az egyik beszámoló szerint novemberben több mint 100 embert gyilkoltak le eritreai katonák Akszúmban, illetve lehetséges háborús bűncselekményekről, tömeges nemi erőszakról és fosztogatásokról érkeztek beszámolók.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑