Cadmus fordítás Cadmus

Az etióp kormányfő először beszélt a tigréi atrocitásokról

2021. 03. 23.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök kedden először ismerte el, hogy atrocitások történtek az ország északi részén található, harcok dúlta Tigré tartományában, és elsőként ismerte el, hogy eirtreai katonák is az ország területére léptek.

“Jelentések arra utalnak, hogy atrocitásokat követtek el a tigréi térségben” – mondta a kormányfő törvényhozók előtt a fővárosban, Addisz-Abebában elmondott beszédben.

“Tudatában vagyunk a pusztításnak, amelyet ez a háború okozott” – jelentette ki a miniszterelnök, aki egyúttal elmondta: felelősségre vonják a nőket megerőszakoló és egyéb háborús bűncselekményeket elkövető katonákat, mindazonáltal úgy vélekedett: a térséget korábban uraló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) “túlzó propagandát, háborús narratívát” alkalmaz.

Az etióp és a vele szövetséges erők számos atrocitásáról számoltak be korábban jogvédők. Abij azonban keddi felszólalásában arról beszélt, hogy a TPLF-hez hű harcosok követtek el mészárlást Mai Kadra városában, ami azonban “nem kap elég figyelmet”.

Az Egyesült Államok a tigréi térségben elkövetett atrocitások némelyikét etnikai tisztogatásnak minősítette, az etióp hatóságok azonban visszautasították az “alaptalan vádakat”. Washington egyúttal felszólítottak az etióp kormányerők oldalán harcoló eritreai katonákat, hogy vonuljanak ki Tigréből. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten Etiópiába küldte Chriss Coons szenátort, hogy kifejezze az amerikai kormányzat komoly aggályait a súlyosbodó humanitárius válsággal és emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatban Tigrében, valamint a szélesebb körű instabilitás kialakulásának veszélyét illetően az Afrika szarvaként is emlegetett térségben.

Humanitárius szervezetek figyelmeztettek annak veszélyére, hogy egyre több ember halhat éhen Tigrében.

Etiópia tavaly novemberben indított katonai műveletet a TPLF ellen, amely fellázadt a központi kormányzat ellen. Eritrea mindezidáig tagadta, hogy köze van a tigréi konfliktushoz, helyiek szerint viszont Eritrea igenis beavatkozott Tigrében.

Eritrea ellenségnek tekinti a TPLF-t a térségben 1998-2000-ben vívott határháború óta.

Az Eritreával való megbékéléséért tett erőfeszítései miatt 2019-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett etióp miniszterelnökre nyomás nehezedik amiatt, hogy vessen véget a tigréi konfliktusnak és indítson nemzetközi vizsgálatot a feltételezett háborús bűnök kivizsgálására.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑