Cadmus fordítás Cadmus

Az etióp kormányfő Tigré tartomány elleni harcra szólít fel

2021. 08. 11.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök arra szólított fel szerdán minden “alkalmas” állampolgárt, hogy csatlakozzon a fegyveres erőkhöz, így támogatva a harcot a Tigré tartományi lázadók ellen.

Az északi tartományban tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etiópiai belpolitikai életet korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között.

A harcokban és légicsapásokban nemzetközi szervezetek közlései szerint ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

“Itt az ideje annak, hogy minden alkalmas, megfelelő életkorban lévő etióp csatlakozzon a hadsereghez, a különleges erőkhöz és a milíciákhoz, hogy bizonyítsák hazafiságukat” – közölte a kormányfő.

Addisz-Abeba június végén egyoldalú tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták a tartomány székhelyét, ezt azonban a szemben álló fél elutasította.

Az utóbbi hetekben átterjedtek az összecsapások a szomszédos régiókra is, amelyekben ezért mintegy 170 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Az ENSZ szerint milliók szorulnak sürgős élelmiszersegélyre Tigrében. Szemtanúk és túlélők rémtörténetbe illő brutális kegyetlenkedésekről számoltak be, különösen az etiópiai szövetségi erőket támogató eritreai katonák részéről.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑