Cadmus fordítás Cadmus

Az etiópiai miniszterelnök pártja elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választásokon

2021. 07. 11.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök Jólét Pártja elsöprő győzelmet aratott a június 21-i parlamenti választásokon – közölte a választási bizottság szombaton.

Abij pártja 410 mandátumot szerzett a 436 fős etiópiai parlamentben.

A kormányfő azt mondta: ez volt az első szabad és tisztességes választás több évtizedes elnyomást követően. A választást eredetileg tavaly kellett volna megtartani, de kétszer elhalasztották.

Az ellenzéki bojkott, a tigréi háború, etnikai zavargások és logisztikai kihívások nehezítették a voksolást több térségben.

Etiópia tíz régiójából háromban nem tartották meg a választást. Harar és Szomali térségében szeptemberre halasztották a szavazást biztonsági aggályok és logisztikai problémák miatt. Tigrében egyelőre nem tűzték ki a választás időpontját, mert a hadsereg és a helyi erők háborúban állnak. Az összecsapások miatt kétmillióan váltak földönfutóvá, és a régiót éhínség fenyegeti.

Berhanu Nega ellenzéki vezető pártja 207 panaszt nyújtott be, miután helyi tisztségviselők és félkatonai szervezetek tagjai akadályozták a megfigyelők munkáját két régióban.

Abij nemrég alapított Jólét Pártja több tucat kisebb, többségében etnikai alapon szerveződött párttal mérte össze erejét. Az Ezema és az Amharai Nemzeti Mozgalom nevű ellenzéki pártok fejenként kevesebb mint tíz helyet szereztek meg a parlamentben.

A választás Abij támogatottságának lakmusz-tesztje volt. A miniszterelnök 2018-as kinevezésekor politikai és gazdasági reformokat ígért Etiópiában.

Néhány hónappal beiktatása után Abij engedélyezte az ellenzéki pártok működését, politikai foglyok tízezreit engedte szabadon, és elkezdte megnyitni az ország gazdaságát a külföldi beruházások előtt.

A kormányfő jelenleg nemzetközi nyomás alatt áll a tigréi háború miatt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑