Cadmus fordítás Cadmus

 Az EU egymilliárd euróval járul hozzá az újjáépítéshez Törökországban

2023. 03. 20.

Az Európai Unió egymilliárd euróval (minegy 398 milliárd forint) járul hozzá a február elején pusztító földrengés utáni újjáépítéshez Törökországban, és 108 millió euróval (mintegy 43 milliárd forint) a humanitárius segítségnyújtáshoz és a helyreállításhoz Szíriában – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben.

Az Európai Unió által – a törökországi és szíriai földrengés túlélőinek megsegítésére és az újjáépítés támogatására – szervezett nemzetközi adományozó konferenciát megnyitó beszédében Ursula von der Leyen hangsúlyozta: jelentős adományokra van szükség a nemzetközi közösség részéről, ugyanis a lehető leggyorsabban otthonokat, iskolákat és kórházakat kell újjáépíteni a legmagasabb szintű szeizmikus biztonsági követelmények mellett.

Hozzájárulásra van szükség továbbá a vízellátás és a szennyvízelvezetés, valamint minden egyéb megrongálódott kulcsfontosságú infrastruktúra megjavításához, ahogy az ideiglenes szállások biztosítása, az élelmiszerellátás, az egészségügyi segítségnyújtás továbbra is szükséges – hangsúlyozta az uniós bizottság elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió azonnal anyagi segítséget nyújtott, a tagállamok mentőalakulatai pedig gyorsan a helyszínre siettek a bajbajutottak megsegítésére. A segítségnyújtás tagállami erőfeszítéseit sorolva elsőként kiemelte: Magyarország tűzoltói öt méterrel a romok alatt leltek egy életben maradt nőre a mínusz kilenc Celsius-fokos hidegben, 47 órával a ház összeomlását követően.

A földrengés okozta károk oly mértékűek, hogy egyetlen ország sem képes egyedül megbirkózni a helyreállítás és a humanitárius segítség költségeivel. “Az elmúlt évek egyik legnagyobb természeti katasztrófája a legnagyobb szintű szolidaritást és összefogást igényli. Közösen meg tudunk birkózni ezzel a rendkívüli kihívással” – fogalmazott.

Az EU ezért arra kéri a nemzetközi partnereket és a globális adományozókat, hogy e nehéz körülmények közepette tanúsítsanak szolidaritást Törökország és Szíria lakosságával, és a kár mértékével és nagyságrendjével összhangban tegyenek vállalásokat – tette hozzá Ursula von der Leyen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök videóösszeköttetéssel elmondott beszédében közölte, a földrengés által Törökországban okozott károk mértéke meghaladja a 104 milliárd dollárt (mintegy 38 900 milliárd forint).

“Bármilyen is legyen egy ország gazdasági helyzete, lehetetlen, hogy egyedül birkózzon meg egy ekkora katasztrófával” – fogalmazott.

A török elnök hangsúlyozta, országa sohasem fogja elfelejteni a szolidaritást, az eddig biztosított segítséget és a következőkben nyújtani szándékozott adományokat. A hozzájárulások segíteni fognak a “sebek gyógyításában és az érintett térség teljes újjáépítésében” – tette hozzá Erdogan.

Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos a konferencián elmondott beszédében emlékeztetett: az Európai Unió azonnal a földrengés sújtotta Törökország és Szíria, valamint a szükséget szenvedők segítségére sietett. Az EU segítsége azonban nem áll meg itt: további támogatást nyújt “az emberi szenvedés leküzdésére és a helyreállításra, hogy az élet ismét a megszokottak szerint folytatódhasson” – mondta.

Az Európai Unió Törökország mellett áll, az ország népe számíthat a közösség segítségére a nehéz időkben. Ezzel egy időben elkötelezett a humanitárius segítségnyújtás és a helyreállítás támogatása mellett Szíriában – tette hozzá a magyar uniós biztos.

A legfrissebb adatok szerint a február eleji földrengés Törökországban 50 096, Szíriában pedig közel hatezer ember halálát okozta.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának soros svéd elnöksége, valamint a török hatóságokkal együttműködésben szervezett adományozói konferenciának több mint 60 résztvevője van az uniós tagállamok, a tagjelölt országok és potenciális tagjelöltek, a szomszédos és partnerországok, a G20-ak tagjai – Oroszország kivételével -, az Öböl menti Együttműködési Tanács tagállamai, továbbá az ENSZ, a nemzetközi szervezetek, a humanitárius szereplők, valamint a nemzetközi és európai pénzügyi intézmények köréből.

MTI

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑