Cadmus fordítás Cadmus

Az EU két évvel meghosszabbítja a líbiai fegyverembargót ellenőrző földközi-tengeri misszióját

2021. 03. 27.

Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács 2023. március 31-ig meghosszabbította az ENSZ líbiai fegyverembargójának ellenőrzésére létrehozott, Euronavfor Med Irini nevű földközi-tengeri misszióját – közölte a brüsszeli testület sajtóirodája pénteken.

A döntést a Tanács politikai és biztonsági bizottsága hozta meg, amely az EU közös kül- és biztonságpolitikájának alakításáért felelős.

A bizottság egyúttal pontosabb szabályozást bocsátott ki a művelet során lefoglalt muníció ártalmatlanítására.

A küldetés tavaly március 31-én indult 23 EU-tagállam együttműködésével, helyettesítve a főként az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében korábban létrehozott Sophia műveletet.

Az Irini fő feladata az ENSZ líbiai fegyverembargójának betartatása. Líbia 2011-ben, az országot addig vezető Moammer Kadhafi megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Az ENSZ akkor bevezetett fegyverembargója gyakorlatilag hatástalan maradt, a tripoli egységkormányt Törökország katonailag támogatja, a rivális Halífa Haftar hadúr pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Az

Európai Unió ezért indított tengeri műveletet indított a fegyverembargó hatékony ellenőrzésére.

A négy hadihajóval, öt felderítő repülőgéppel és mintegy 600 katonával folytatott misszióban szemléket végezhetnek Líbia térségében azon hajókon, amelyekről feltételezhető, hogy fegyvereket vagy háborúhoz szükséges üzemanyagot szállítanak az észak-afrikai országba. Az uniós katonai művelet műholdak segítségével tíz líbiai kikötőt és huszonöt repülőteret, illetve leszállópályát tart ellenőrzés alatt.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑