Cadmus fordítás Cadmus

Az EU két évvel meghosszabbította nigeri missziójának megbízatását

2022. 09. 09.

Az Európai Unió Tanácsa újabb két évvel, 2024. szeptember végéig kibővített mandátummal meghosszabbította a Nigerben szolgálatot teljesítő missziójának (EUCAP Száhel Niger) megbízatását – közölte az uniós tanács pénteken.

A tájékoztatás szerint a misszió számára az EU valamivel több mint 72 millió euró összegű költségvetést biztosít a 2022. október 1-jétől 2024. szeptember 30-ig tartó időszakra.

A tanács arról is határozott, hogy kismértékben kiigazítja a misszió megbízatását annak érdekében, hogy az EU minősített információkat cserélhessen az uniós bel- és igazságügyi ügynökségekkel.

A misszió 2012-es elindítása óta tanácsadást és képzést nyújt a nigeri hatóságok számára, hogy ezzel segítse őket biztonsági képességeik megerősítésében, támogatja a nigeri biztonsági ágazat szereplőinek kapacitásépítését a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem területén. 2016 óta segíti a nigeri központi és helyi hatóságokat, valamint a biztonsági erőket “olyan eljárások és technikák kidolgozásában, amelyek lehetővé teszik az illegális migráció ellenőrzésének és kezelésének javítását”.

Az uniós misszió emellett hozzájárul ahhoz, hogy a biztonsági ágazat különböző szereplői fenntartható módon és az emberi jogok betartása mellett tevékenykedjenek Nigerben.

A misszió főparancsnokságának székhelye az ország fővárosában, Niameyben van, ahol több mint száz, főként európai biztonsági erőktől és igazságügyi minisztériumoktól érkezett nemzetközi szakértő dolgozik.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑