Cadmus fordítás Cadmus

Az EU megfigyelőmissziót telepít az azeri-örmény határra

2022. 10. 18.

Az Európai Unió missziót küld Örményország Azerbajdzsánnal közös határának örmény oldalára azzal a céllal, hogy nyomon kövesse, elemezze és beszámoljon a régióban kialakult helyzetről – döntöttek az EU-tagországok külügyminiszterei hétfői luxembourgi találkozójukon.

Az EU Tanácsának közleménye szerint a 40 fővel működő uniós misszió kiküldésének célja az lesz, hogy elősegítse a béke és a biztonság helyreállítását a térségben, növelje a bizalmat a konfliktusrendezési folyamat iránt, valamint segítse a két állam közötti nemzetközi határ kijelölését.

Közölték: a gyorsaság érdekében a szakértőket az Európai Unió georgiai megfigyelőmissziójától (EUMM Georgia) rendelik ki. A georgiai megfigyelési kapacitást az intézkedés nem értini. A misszió ideiglenes jellegű, és várhatóan nem tart tovább két hónapnál – közölték.

Örményország és Azerbajdzsán között a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az általuk elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Noha a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑