Cadmus fordítás Cadmus

Az EU további iráni személyeket és szervezeteket szankcionál az emberi jogok megsértése miatt

2023. 03. 20.

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek döntése nyomán az EU további nyolc embert és egy szervezetet sújtott szankciókkal iráni emberi jogi jogsértések miatt.

A témáról kiadott közlemény szerint hétfői brüsszeli ülésükön a miniszterek felvették a szankciókkal sújtottak listájára az iráni igazságszolgáltatás azon tagjait, akik tisztességtelen tárgyalásokon halálos ítéleteket hoztak, és akik felelősek voltak elítéltek megkínzásáért. Az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be továbbá az iráni klérus azon tagjai ellen, akik gyűlöletet szítanak a nők ellen, és aláássak szabadságjogaikat, illetve az iráni parlament egyik tagjára és a kulturális bizottság szóvivőjére vonatkozóan. Szankciókat vetettek ki ezenkívül az iráni állami média kulturális ügyekért és politikai fejlődésért felelős vezetőjére, amiért a televíziós csatorna tüntetések idején külföldi túszok kikényszerített vallomásait sugározta.

A Kulturális Forradalom Legfelsőbb Tanácsát szintén büntetőintézkedésekkel sújtják, mert számos, a lányok és nők szabadságát aláásó és a kisebbségeket diszkrimináló rendelkezést támogatott.

Az uniós szankciók már 204 személyre és 34 szervezetre vonatkoznak.

A büntetőintézkedések az Európai Unióba való beutazási tilalomra és az unióban tárolt pénzeszközeik befagyasztására terjednek ki. Ezenfelül uniós országok állampolgárai és az unió területén bejegyzett szervezetek és bankok nem bocsáthatnak pénzügyi eszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére. Az iráni emberi jogi szankciórendszer emellett magában foglalja a távközlési eszközök megfigyelésére szolgáló berendezések, valamint a belső elnyomásra felhasználható eszközök Iránba történő kivitelének tilalmát is.

Az Európai Unió és tagállamai a brüsszeli közlemény szerint felszólítják az iráni hatóságokat, hogy hagyjanak fel a békés tüntetések elleni erőszakos fellépéssel, és engedjék szabadon az igazságtalanul fogva tartott személyeket. Figyelmeztették továbbá a teheráni vezetést, hogy vonja vissza a tüntetőkre kiszabott halálbüntetéseket, és vessen véget a külföldi civilek politikai haszonszerzés céljából történő fogva tartásának.

Ausztrália szankciókat vet ki Iránra

Ausztrália újabb pénzügyi szankciókat vet ki Iránra, valamint utazási tilalmat vezet be iráni állampolgárok és szervezetek ellen az emberi jogok megsértése miatt – közölte hétfőn Penny Wong külügyminiszter.

A szankciókkal sújtottak között szerepel az iráni erkölcsrendészet négy tagja. Ez a szervezet felelős Mahsza Amini 22 éves kurd nő szeptemberi őrizetbe vételéért és bántalmazásáért – mondta Wong.
Amini a rendőri őrizetben halt meg három nappal azután, hogy az iszlám kendőviselési szabályok állítólagos megsértése miatt őrizetbe vették.
A szankciók vonatkoznak magas rangú rendőrökre, politikai és katonai tisztségviselőkre, köztük az Iszlám Forradalmi Gárda tagjaira, akik részt vettek az Amini halála után kirobbant tiltakozások leverésében – tette hozzá az ausztrál külügyminiszter.

Szankciókat és utazási tilalmat rendeltek el 13 iráni állampolgár és egy szervezet ellen, mert részt vesznek az Oroszországnak szánt drónok gyártásában és szállításában – mondta Wong. Hozzátette: Ausztrália kiáll az iráni és az ukrán nép mellett.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑