Cadmus fordítás Cadmus

Az EU további segélyt juttatott el hajókon Gázába

2024. 05. 17.

Az Európai Unió újabb segélyszállítmányt juttatott el Ciprusról a palesztin lakosságú Gázai övezetbe tengeri úton – tájékoztatott az Európai Bizottság pénteken.

A brüsszeli közlemény szerint a pénteken célba ért szállítmány 88 ezer adag élelmiszer-adományból áll, amelyet Románia ajánlott fel a rászoruló palesztinoknak. A tengeri úton szállított segély kiegészíti az EU humanitárius légihíd-járatai által Gázába idén eljuttatott több mint 2000 tonna, legalább 193 millió euró értékű uniós humanitárius támogatást – írták.

A tengeri folyosó kiegészíti és nem helyettesíti a Gázába vezető szárazföldi humanitárius útvonalakat,

az EU ezért arra szólítja fel Izraelt, hogy biztosítson folyamatos humanitárius hozzáférést újabb útvonalak megnyitásával, például az erezi átkelő és az asdódi kikötő használatának lehetővé tételével – közölték.

Az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja továbbra is szoros kapcsolatban áll az uniós tagállamokkal és a humanitárius partnerekkel annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok növelése érdekében a tengeri humanitárius folyosón keresztül segítséget nyújtson a gázaiaknak – emelték ki.

Az Európai Unió március elején jelentette be, hogy támogatja azokat az erőfeszítéseket, melyek egy tengeri humanitárius folyosó létrehozását célozzák a gázai lakosság ellátásának biztosítására.

Ciprus a tengeri humanitárius folyosó létrehozását célzó kezdeményezés élére állt, és Lárnaka kikötőjében nyitott a gázaiak ellátását célzó, közös uniós segítség eljuttatására kialakított központot.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben közel 34 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

A cionista hadsereg támadásaiban több mint hatezer édesanya vesztette életét. Az ENSZ nők jogaival foglalkozó szervezetének keddi közleménye szerint, az októberben kirobbant konfliktus nyomán már 8000 nő vesztette el férjét és 19 ezer gyerek maradt árván.

A palesztin civil lakosság körében a sebesültek száma átlépte a 75 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑