Cadmus fordítás Cadmus

Az EU új szankciókat hozott Iránnal szemben az állítólagos drónszállítások miatt

2022. 10. 21.

Az Európai Unió új szankciókat fogadott el iráni tisztviselők és egy szervezet ellen, mivel állítólag “kamikaze” drónokat szállítottak Oroszországnak, amelyeket az elmúlt hetekben az ukrán erők ellen alkalmaztak. Moszkva és Teherán is többször tagadta a vádakat.

Az EU Tanácsának cseh elnöksége háromnapos tárgyalásokat követően csütörtökön közölte, hogy az új Irán-ellenes szankciókat “rekordidő alatt” hagyták jóvá.

Az intézkedések most már hivatalosan is hatályba léptek, miután közzétették őket az EU Hivatalos Lapjában, az uniós rendeletek jogi nyilvántartásában.

A szankciók befagyasztják három iráni tábornok és a Shahed Aviation Industries dróngyártó vállalat vagyonát. Az EU szerint ők felelősek a Shahed-136 öngyilkos drónok Oroszországnak történő szállításáért, amely állítólag Geran-2 (Geranium-2) névre keresztelte át azokat. A blokk azt is közli, hogy kész “kiterjeszteni a szankciókat további négy olyan iráni szervezetre, amelyek már szerepelnek egy korábbi szankciós listán”.

Moszkva eközben fenntartotta, hogy az orosz csapatok által az ukrajnai harctéren használt összes fegyver, beleértve a Geran-2 drónokat is, hazai készletekből származik, és többször visszautasította az amerikai, európai és ukrán tisztviselők vádjait, miszerint iráni szállításokból származó drónokat használnak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy Oroszország akár 2400 darab drónt is beszerezhetett.

Teherán szintén tagadta, hogy saját gyártású drónokat szállított volna Oroszországnak. Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah nevetségesnek minősítette a Nyugatot, amiért most azt állítja, hogy az iráni drónok “veszélyesek”, miközben korábban propagandamutatványnak minősítette az ország UAV-programját.

A múlt hónapban Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal az Oroszországnak történő állítólagos fegyverszállítás miatt. Washington eközben azzal vádolta Teheránt, hogy megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös határozatának feltételeit, amely embargót rendelt el az iráni fegyverexportra.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑