Az Európa Tanács Osman Kavala török üzletember szabadon bocsátására szólította fel Törökországot

Tiszteltben tartva az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) decemberi döntését, Törökországnak azonnal szabadon kell bocsátania Osman Kavala török üzletembert, emberi jogi aktivistát – jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Miniszteri Bizottsága pénteken.

A 47 tagot számláló szervezet arra hívta fel Ankara figyelmét, hogy az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság döntését addig is végre kell hajtani, amíg az ellene jelenleg is folyó eljárás ügyében a török alkotmánybíróság döntést nem hoz.

Mint emlékeztettek, az emberi jogi bíróság decemberi ítéletében úgy ítélte meg, hogy a török hatóságok bűncselekmény elkövetése bizonyítékainak hiánya ellenére vették őrizetbe a török üzletembert. Ankara ezzel megsértette Kavala Európai Emberi Jogi Egyezményben rögzített szabadsághoz és személyi biztonsághoz fűződő jogát.

A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a török kormánynak mindent meg kell tennie őrizetének megszüntetése és azonnali szabadon bocsátása érdekében.

Hozzátették, a miniszteri bizottság a szeptember 29. és október 1. között tervezett következő rendes ülésén folytatja az EJEB ítéleteinek végrehajtását felügyelő vizsgálatát.

Végezetül arra figyelmezettek, hogy Törökországnak november 11-ig cselekvési tervet kell bemutatnia az Európai Emberi Jogi Egyezmény esetleges megsértésének megakadályozása érdekében meghozni kívánt intézkedésekről.

Kavalát a 2013-as, Gezi parki tüntetések megszervezésével összefüggésben 2017. november 1-jén tartóztatták le. Őt és nyolc társát egyebek mellett a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlettel vádolták meg. A bíróság azonban bizonyítékok hiányában felmentette őket.

Mindazonáltal Kavala egy másik ügy miatt jelenleg is börtönben van. Az isztambuli főügyészség ugyanis elfogatóparancsot adott ki ellene a 2016. július 15-i erőszakos hatalomátvételi kísérlettel kapcsolatban, egy bíróság pedig elrendelte letartóztatását, “az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet” gyanújával.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑