Cadmus fordítás Cadmus

Az harci cselekmények közben meghalt csádi elnök után a fia vette át a teljhatalmat

2021. 04. 21.

A harci cselekmények közben meghalt csádi elnök, Idriss Déby után a fia vette át a teljhatalmat a közép-afrikai országban – derül ki az elnöki hivatal által szerdán közzétett dokumentumból.

A hadsereg előző napon, kedden jelentette be, hogy Idriss Déby halálát követően másfél évig tartó átmeneti időszakot hirdetnek, amelynek idején átmeneti katonai tanács fogja vezetni az országot, élén az elhunyt államfő fiával, Mahamat Idriss Débyvel. A 37 éves négycsillagos tábornok eddig az elnöki gárda parancsnoka volt.

Az elnöki hivatal honlapján szerdán közzétett “átmeneti charta” szerint a katonai tanács élén álló Mahamat Idriss Déby az ország elnöke és a hadsereg főparancsnoka is egyben, de ő áll a minisztertanács és a védelmi testületek élén is. Ő szentesíti az általa kinevezett 69 főből álló katonai tanács által elfogadott jogszabályokat.

Mahamat Idriss Déby az apjához közel álló 14 tábornokot nevezett ki az átmeneti katonai tanácsba, amelynek az lesz a feladata, hogy vezesse az országot , a “szabad és demokratikus választásig” tartó másfél éves átmeneti időszakban.

Az 95 cikkelyből álló átmenti charta hatályon kívül helyezi az alkotmányt, és a köztársaság alaptörvényeként szolgál, szavatolja a vélemény-, lelkiismereti és vallási szabadságjogok érvényesítését.

A csádi hadsereg kedden arról tájékoztatott, hogy Idriss Déby a FACT lázadópocsoporttal vívott harcban halt meg.. Az arcvonalban vesztette életét a líbiai határnál, ahol maga irányította a felkelők elleni műveleteket.

A lázadók elutasították a katonai átmeneti tervet, és megfogadták, hogy folytatják az előrenyomulást a főváros felé. A FACT leszögezte, hogy Csád nem királyság, és a hatalom dinasztikusan nem adható át.

A csádi ellenzék is követeli a visszatérést a civil hatalomgyakorláshoz. A csádi választási bizottság egy nappal Idriss Déby halála előtt jelentette be, hogy az előzetes eredmények szerint földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az április 11-i elnökválasztáson, amelyet az ellenzék bojkottált. A voksok 79 százalékát szerezte meg, és ez lett volna a hatodik mandátuma.

Hírügynökségek szerint Déby halála megrázta az országot, de Csád nyugati szövetségeseiben is aggodalmat váltott, mivel őt régóta szövetségesnek tekintették az iszlamista csoportok elleni harcban.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑