Az Idai ciklon szinte a földdel tett egyenlővé egy tengerparti várost Mozambikban

Az Idai ciklon romba döntötte a második legnagyobb mozambiki várost, a tengerparti Beirát és környékét, és a forgószélnek immár legkevesebb 157 halálos áldozata van Mozambikban és Zimbabwéban – közölte hétfőn a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Nemzetközi Szövetsége (IFCR), valamint egy zimbabwei kormánytisztviselő.

Az Idai csütörtök este csapott le Mozambik középső részére, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. Az AFP francia hírügynökség hivatalos adatokból készített összegzése szerint 68 ember halt meg Mozambikban, közülük 55 az 530 ezer lakosú Beirában. Az IFCR szerint Zimbabwéban 70 a halálos áldozatok száma.

Beirában és környékén nagyon nehéz a mentés, mert elszakadtak a kommunikációs vonalak, és járhatatlanná váltak az utak. Az áldozatok végleges számát majd akkor lehet tudni, ha már át tudtak vizsgálni minden területet.

Egy zimbabwei kormánytisztviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: az országban már 89 a halálos áldozatok száma. Korábban 64-ről számoltak be a helyi hatóságok. Itt is igaz, hogy még nőhet a halottak száma. A kormány vasárnap rendkívüli állapotot hirdetett ki Chimanimani város térségében.

Az Idai ciklonnak Malawiban is legkevesebb 56 halálos áldozata van korábbi jelentések szerint.

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑