Az idlebi tűzszünet betartására szólított fel az ENSZ-főtitkár

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár mély aggodalmát fejezte ki a szíriai Idleb városánál zajló harcok fokozódása miatt, és az összes felet az idlebi tűzszünet betartására szólította fel.

Guterres főtitkár írásbeli nyilatkozatot adott ki, amelyben az idlebi harcok utóbbi hetekben való növekedésére hívta fel a figyelmet, és arra, hogy Szíria északkeleti és északnyugati részén több ezer ember egy újabb katasztrófától való félelemben kénytelen élni.

A főtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy immár kilencedik évébe lépett a szíriai háború, és az összes félhez rendkívüli felhívást intézett.

Guterres hangsúlyozta, hogy az összes félnek teljesítenie kell a kötelezettségvállalásait az idlebi tűzszünet fenntartása érdekében, és közölte, hogy „az egész országra kiterjedő tűzszünethez szükséges az idlebi tűzszünet betartása”.

A főtitkár arra szólított fel, hogy mindenféle katonai művelet tervezésekor és folytatásakor teljes mértékben tiszteletben kell tartani a nemzetközi emberi jogot, valamint emlékeztetett rá, hogy a háborúban a legsúlyosabb árat a többségükben nőkből és gyermekekből álló ártatlan civilek fizetik meg.

Guterres kifejezte, hogy Szíriában 11,7 millió ember szorul védelemre és segítségre, ezért lehetőséget kell biztosítani a humanitárius kapcsolattartás és segítségnyújtás fenntartására.

Az ENSZ-főtitkár kiemelte, hogy még ha komoly előrehaladást is értek el a felek a válság politikai rendezésének ügyében, erős nemzetközi támogatásra van szükség.

TRT

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑