Cadmus fordítás Cadmus

Az IMF szerint a fejlett országok migránsokkal orvosolnák a problémáikat

A fejlett országoknak bevándorló munkaerőhöz kellene folyamodniuk annak érdekében, hogy ellensúlyozzák aktív életkorú lakosságuk elkerülhetetlen csökkenését és a gazdaságnak a népesség elöregedéséből adódó lassulását – javasolta hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

„Bár migránsok befogadása problémákat is okozhat és politikai értelemben visszaüthet, ugyanakkor lehetőséget jelenthet a befogadó országok számára” – fogalmaz az IMF a jelentésében, amelyet a jövő héten Washingtonban zajló tavaszi közgyűlése előtt tett közzé.

A valutaalap közgazdászai szerint a fejlett gazdaságok nem képesek felvenni a harcot az aktív életkorú lakosság elöregedéséből adódó gazdasági visszaeséssel akkor sem, ha határozott lépéseket tesznek a nők és az időskorúak munkaerőpiaci integrálására.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének becslései szerint „az évszázad közepére a fejlett országok csaknem felében csökkenni fog a népesség”. A munkaképes korú dolgozóknak „néhány évtizeden belül” kétszer annyi idős embert kell majd eltartaniuk, mint ma – írta az IMF.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑