Cadmus fordítás Cadmus

Az iraki kormányfő közölte, levelet kapott egy lehetséges amerikai csapatkivonásról

2020. 01. 08.

Az iraki hadsereg közös műveleti parancsnoksága levelet kapott az amerikai hadseregtől csapatainak esetleges kivonásáról Irakból – közölte kedden Ádil Abdel Mahdi ügyvivő iraki miniszterelnök.

„A levél angol és arab nyelvű változatai azonban nem azonosak, így Irak felvilágosítást kér Washingtontól” – mondta az iraki kormányfő a televízió által közvetített kabinetülésen.

Mahdi két nappal az után beszélt erről, hogy a támogatásával iraki törvényhozók olyan határozatot hagytak jóvá, amely követeli az összes külföldi erő kivonását Irakból. Mindezt azt követően, hogy a múlt pénteken amerikai légi csapásokban életét vesztette Kassem Suleymáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka és többek között Abu Mahdi al-Muhandisz iraki milíciavezér Bagdad közelében.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője hétfőn azt mondta, hogy az amerikai hadsereg Iraknak szánt levele, amely kiszivárgott, azt a benyomást keltette, hogy küszöbön áll az amerikai csapatkivonás, pedig csak egy hiányosan megfogalmazott piszkozatról van szó, amelynek célja rávilágítani a megnövekedett csapatmozgásra. „Rosszul megfogalmazott, a kivonulást sugalmazza. Pedig nem erről van szó” – mondta.

Abdel Mahdi szerint ha ez a levél valóban egy piszkozat, ahogyan azt amerikai tisztségviselők állítják, akkor Washingtonnak újabb levelet küldenie a helyzet tisztázása érdekében.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter hétfőn és kedden is cáfolta, hogy az amerikai katonák Irakból való kivonására készülnének.

A külföldi erők elsősorban az amerikai vezetésű koalíció tagjaiként vesznek részt Irakban, ahol az iraki biztonsági erőket képzik ki és támogatják az Iszlám Állam dzsihadista szervezet maradék harcosainak fenyegetése ellen.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑