Az iraki kurdok mindenképpen megtartják a referendumot

Az iraki kurdok mindenképpen megtartják az iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazást – jelentette ki pénteken Maszúd Barzáni iraki kurd elnök válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) közleményére. A BT aggodalmát fejezte ki a referendum és annak Irak térségére nézve lehetséges destabilizáló hatása miatt.

“Az iraki kurdok készek bármilyen árat fizetni szabadságukért” – mondta Erbílben pénteken tartott beszédében Barzáni.

Közben az Iszlám Állam uralma alól júliusban felszabadított észak-iraki Moszulban a Népi Megmozdulás Egységei (PMF) nevű iraki ernyőszervezet több száz tagja tüntetett a tervezett referendum ellen. A tüntetést a PMF-t alkotó milíciák képviselői hirdették és tartották meg a hatóságok engedélye nélkül – közölte egy helyi rendőrtiszt, aki hozzátette, hogy a megmozduláson csak a PMF tagjai vettek részt, a helyi lakosok távol maradtak az eseménytől.

A tiltakozáson a résztvevők iraki zászlókat lengettek és Irak területi egységéhez ragaszkodó, illetve a tervezett iraki kurd referendumot elutasító feliratokat emeltek a magasba.

Egy hete hagyták jóvá azt, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak

Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje egy hete hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban és a kurdok uralta területeken. Az iraki parlament viszont felhatalmazta a kormányt, hogy minden eszközzel védje meg az ország egységét, a legfelsőbb bíróság pedig felfüggesztette a függetlenségi népszavazást, mert több beadvány is érkezett a testülethez a referendum alkotmányossági vizsgálatát kérve.

A referendum kiírása komoly ellenállást váltott ki nemzetközi porondon is, egyebek között az Egyesült Államok sem támogatja, mert szerinte az csak elvonná a figyelmet az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcról a térségben.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑