Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni atomprogram tárgyalásainak felgyorsítását sürgeti Macron

2022. 01. 30.

Az előrelépés érdekében fel kell gyorsítani az iráni nukleáris programról folyó tárgyalásokat – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, akinek szavait hivatala idézte vasárnap.

Előző este a politikus iráni kollégájával, Ebrahim Raiszivel folytatott megbeszélést telefonon.

A francia köztársasági elnök a 2015-ös nukleáris megállapodás (JCPOA) felújításával kapcsolatban megismételte azt a meggyőződését, hogy a diplomáciai megoldás lehetséges és elengedhetetlen. Jelezte egyben, bármilyen megállapodáshoz világos és elegendő kötelezettségvállalásra lesz szükség minden fél részéről, amelynek érdekében Franciaország valamennyi partnerével együtt dolgozik.

A tájékoztatásban kiemelték, a francia elnök iráni kollégájával folytatott hosszú eszmecseréje során hangsúlyozta, hogy Iránnak konstruktív hozzáállást kell tanúsítania, és vissza kell térnie kötelezettségei teljes körű teljesítéséhez.
Az iráni elnökség közleményében úgy fogalmazott, hogy a tárgyalásokon az iszlám köztársaság bizonyította, hajlandó és komolyan gondolja a megállapodás elérését, és a másik fél minden ilyen irányú erőfeszítésének tartalmaznia kell a szankciók feloldását, az ellenőrzést és az érdemi garanciát.

Pénteken Franciaország azt mondta, hogy a tárgyalások “sikerrel járhatnak”. Ezzel egy időben a Nyugat és Teherán közötti bécsi tárgyalásokat szüneteltették, hogy a résztvevők visszatérhessenek fővárosaikba konzultációra, és új utasításokat kapva ismét Bécsben találkozzanak a jövő héten.

Teherán ezen a héten arról számolt be, hogy jó irányban haladnak, bár még mindig vannak fontos nyitott kérdések, amelyek politikai döntéseket igényelnek Washingtontól.

A tárgyalások öt hónapos szünet után november végén folytatódtak Bécsben Irán és a 2015-ben kötött megállapodásban még részes országok (Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Kína) között.

A hét évvel ezelőtt kötött szerződésben a felek megállapodtak arról, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkentik a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket. A nyugati országok azzal vádolták Iránt, hogy atomfegyverre kíván szert tenni, amit Teherán mindvégig tagad.

Donald Trump akkori amerikai elnök azonban 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Irán válaszul fokozatosan felmondta az általa tett kötelezettségvállalásokat.

A francia elnökség tájékoztatója szerint a Macron és Raiszi közötti telefonbeszélgetés lehetővé tette a regionális kérdések megvitatását is, különös tekintettel a libanoni helyzetre és az Öböl menti biztonságra.

A francia elnök egyben aggodalmát fejezte ki Benjamin Briere francia állampolgár helyzete miatt is, akit Iránban nyolc év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek kémkedés és a rezsim elleni propaganda terjesztése miatt. Az Elysée-palota szerint Macron ismét kérte a Teheránban bebörtönzött francia-iráni kutató, Fariba Adelkhah azonnali szabadon bocsátását.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑