Az iráni atomprogramról tárgyalnak a hétvégén

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a hét végén találkozni fog magas rangú iráni vezetőkkel Teheránban – jelentette be pénteken a szakosított ENSZ-szervezet szóvivője.

A megbízott főigazgató látogatása része a szervezet és Irán között folyó megbeszéléseknek. Ezeken szó van egyebek között a NAÜ általi az iráni atomlétesítményekben végrehajtott ellenőrzésekről, amelyeket az Irán és hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás ír elő. Cornel Feruta szombaton utazik Teheránba, és vasárnap találkozik több iráni vezetővel – közölte a szóvivő.

Irán péntek hajnalban bejelentette: egy harmadik lépéssorozat keretében oly módon csökkenti tovább a 2015-ös megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítését, hogy egyáltalán nem korlátozza az urándúsítással kapcsolatos kutatási és fejlesztési tevékenységét. A döntésről Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter tájékoztatta az Európai Uniót.

A 2015-ös megállapodás alapján Irán folytathat kis mértékű urándúsítással járó kutatást és fejlesztést, de nem halmozhatja fel a dúsított uránt, és bizonyos típusú urándúsító centrifugákat nem használhat.

Az európai nagyhatalmak vezetői aggasztónak nevezték a fejleményt, majd Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közölte: Washington elfogadhatatlannak tartja Irán lépését.

Az Egyesült Államok tavaly felmondta részvételét a megállapodásban, mert Donald Trump elnök kormánya szerint Irán nem tartotta be azt.

A NAÜ júliusban jelentette, hogy Irán átlépte mind a dúsított uránkészletére vonatkozó 202,8 kilogrammos, mind az urándúsítás tisztaságára vonatkozó 3,67 százalékos határértéket.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑