Az iráni elnök regionális háború veszélyére figyelmeztetett

Az örmények és azeriek közti konfliktus regionális háború veszélyével fenyeget – figyelmeztetett szerdán Haszan Róháni iráni elnök a Hegyi-Karabahban kitört harcok kapcsán, leszögezve: elfogadhatatlan, hogy Szíriából fegyvereseket küldjenek Irán határainak közelébe.

“Ügyelnünk kell rá, hogy az Örményország és Azerbajdzsán közti konfliktus ne váljon regionális háborúvá. Reméljük, hogy a térségbe békés úton visszatér a stabilitás és a béke” – jelentette ki az elnök az iráni állami televízióban.

Hozzátette: az iszlám köztársaság egyetlen államtól sem tűri, hogy “különböző ürügyekkel Szíriából és máshonnan” terroristákat küldjön határainak közelébe.

Iránnak Azerbajdzsánnal majdnem 760 kilométeres, Örményországgal pedig 44 kilométeres közös határa van. Iránban jelentős azeri kisebbség él, egyes források szerint több azeri él Iránban, mint Azerbajdzsánban. Apja ágán Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is azeri származású.

Kedden Ali Akbar Velajati, Hamenei külpolitikai tanácsadója felszólította Örményországot, hogy vonja ki a csapatait a megszállt azeri területekről, de hangsúlyozta, hogy a rendezést politikai, nem pedig katonai úton kell megvalósítani.

Az iráni elnök eközben telefonon egyeztetett azeri hivatali partnerével, Ilham Aliyevvel. Az azeri elnöki palota közlése szerint Róháni meggyőződését fejezte ki, hogy mielőbb békésen rendezik a konfliktust.

Szerdai beszédében Róháni is hangsúlyozta: minden országnak tiszteletben kell tartania a másik területi integritását.

“El kell fogadni a realitásokat” – szögezte le az elnök, elfogadhatatlannak nevezve mind a háborút, mind pedig a megszállást.

Az iráni külügyminisztérium emellett már többször figyelmeztette a szemben álló feleket, óvakodjanak attól, hogy a konfliktus Irán területére is átterjedjen, leszögezve: Irán bármilyen őt ért agressziót ellenséges műveletnek tekint, beleértve a nem szándékos hadmozdulatokat is.

Párizs és Moszkva korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökország értesülések szerint szíriai zsoldosokkal támogatja Azerbajdzsánt. Az örmény kormány és az orosz sajtó is azt állította, hogy már 4 ezer szíriai van Hegyi-Karabahban, de Baku ezt az állítást teljes képtelenségnek nevezte.

A vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban és környékén szeptember 27-én robbantak ki újra a harcok, és a helyzet azóta nem csillapodott. A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Európai Unió – egyelőre hasztalan próbálkoznak a harcok beszüntetésére rávenni a szembenállókat.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑