Az iráni elnök szájmaszkviselési kötelezettséget írt elő

A jövő héttől szájmaszkviselési kötelezettséget vezetnek be Iránban a nagyobb embertömegeket vonzó zárt terekben a koronavírussal fertőzöttek számának újbóli emelkedése miatt – jelentette be Haszan Róháni iráni elnök vasárnap egy egészségügyi szakértokkel folytatott tanácskozáson, amelyet az állami televízióban közvetítettek.

Az intézkedés hatálya egyelőre július 22-ig szól és szükség esetén meghosszabbítható.

Az egészségügyi minisztérium egy listát állított össze azokról a helyekről, amelyeket az új járványügyi korlátozás érint – közölte az elnök. Részletekről nem tett említést, mint ahogy a szabályok esetleges megsértőivel szembeni büntetésekről sem.

Irads Harircsi egészségügyi miniszterhelyettes arról tájékoztatott, hogy a szájmaszkviselési kötelezettség bevezetésével a hivatalokban nem fogadják azokat az ügyfeleket, illetve a bevásárlóközpontokban nem szolgálják ki azokat a vásárlókat, akik nem viselik az előírt szájmaszkokat. Mint mondta, jelenleg átlagosan 33 másodpercenként fertőződik meg egy újabb ember koronavírussal és minden tizenharmadik percben újabb páciens huny el a Covid-19-betegségtől.

Irán a koronavírus-járvány kezdetén a legerősebben sújtott országok közé tartozott. Hivatalos adatok szerint később valamennyire ellaposodott a járványgörbe, de az utóbbi időben ismét felfelé ível azokban a tartományokban is, amelyekben eddig viszonylag kevés esetet regisztráltak.

Február közepe óta a 82 milliós országban 222 669 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 10 508-an hunytak el a kórban.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑