Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni hadsereg sikeresen tesztelt több robotrepülőgépet az Ománi-öbölben és az Indiai-óceánon

2020. 06. 19.

 Irán sikeresen tesztelt több, “újgenerációs” robotrepülőgépet az Ománi-öbölben és az Indiai-óceánon csütörtökön végrehajtott hadgyakorlat során – közölte az iráni állami televízió az ország hadseregének a közleményére hivatkozva. A robotrepülőgépek kapcsán a közlemény 280 kilométeres hatótávolságot említett.

A hadsereg bejelentése szerint a sikeres tesztek azt jelentik, hogy Irán immár bármikor képes növelni rakétái hatótávolságát.

Az IRNA iráni állami hírügynökség közlése szerint a hadgyakorlaton mind rövid, mind nagy hatótávolságú rakétákat kilőttek.

Elemzők többször korábban többször adtak hangot aggodalmuknak, miszerint az iráni rakéták feltehetően Izraelt is elérhetik, noha Haszan Róháni iráni elnök többször leszögezte, hogy Irán egyetlen országot sem támadna meg a térségben, és az ország hadereje elsősorban védelmi célokat szolgál. Mindazonáltal iráni tábornokok többször hangot adtak olyan kijelentéseknek, miszerint az ország hadseregének a rakétái el tudják érni Tel-Aviv városát is.

Elemzők nem zárták ki azt sem, hogy Irán 2000-2200 kilométeres hatótávolságú rakétákkal is rendelkezik.
Irán ballisztikusrakéta-programja volt az egyik ok, amelyre hivatkozva Donald Trump amerikai elnök 2018-ban bejelentette, hogy kilépteti országát a nagyhatalmak és Irán között ez utóbbi nukleáris programjáról 2015-ben kötött megállapodásból, és újfent szankciókat vezet be Teheránnal szemben.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑