Cadmus fordítás Cadmus

Az iráni külügyminiszter Izraelt tette felelőssé a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

2021. 04. 12.

Izraelt tette felelőssé hétfőn az iráni külügyminiszter a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért, s egyúttal válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Mohammed Dzsavád Zaríf az iráni állami televízióban leszögezte: bosszút fognak állni. Azt is elmondta, szerinte Izrael azért követte el a támadást, hogy megakadályozza Teheránt abban, hogy elérje az Iránra kirótt szankciók feloldását. Rámutatott arra, hogy a zsidó állam korábban leszögezte, ragaszkodik az Irán ellen hozott büntetőintézkedések fenntartásához.

Hozzátette azt is, az iráni kormány mindent elkövet a nukleáris létesítmények, valamint az atomkutatásokban részt vevők biztonságáért.

Szaid Hatibzadeh, az iráni külügyi tárca szóvivője szintén azt mondta, Irán elégtételt fog venni, ám részleteket nem közölt.

Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője vasárnap azt közölte, hogy terrorcselekmény következtében történt üzemzavar aznap a natanzi urándúsítóban. Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergiai hivatal szóvivője szerint az urándúsítót árammal ellátó hálózati rendszer hibásodott meg, és hozzátette, hogy “az incidens nem okozott károkat, illetve sugárszennyezést”.

Jóllehet Izrael hivatalosan nem kommentálta az esetet, vasárnap az izraeli közszolgálati rádió meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad hajtott végre kibertámadást az urándúsító létesítmény ellen.

Ugyancsak vasárnap Izraelbe látogatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, aki az Egyesült Államok és Izrael közötti biztonságpolitikai együttműködésről egyeztetett, Beni Ganz izraeli védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján pedig hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök elkötelezettségét Izrael iránt.

A múlt héten Bécsben megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is kölcsönösen visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz, amelynek teljesítését Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan felmondta, s egyúttal visszaállította az Iránnal szemben a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑