Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam fogságából szabadítottak ki drúzokat a szír katonák (képek)

2018. 11. 09.

Tizenkilenc drúz nőt és gyermeket szabadított ki a Szíriai Arab Hadsereg az Iszlám Állam terrorszervezet fogságából, a dzsihadisták harcosai július végén ragadtak el őket a délnyugat-szíriai Al-Szuvejda tartományban – jelentette csütörtökön a SANA szíriai állami hírügynökség.

A szíriai televízió beszámolója szerint a foglyokat az ókori Palmyra városától északkeletre fekvő Hamima régiójában szabadították ki a szír katonák egy a szélsőségesek ellen végrehajtott „precíziós műveletben”. A tévé nem említette, hogy a bevetést mikor hajtották végre.

A terroristák július végén legkevesebb három tucat nőt és gyermeket hurcoltak el. Az Iszlám Állam akkor öngyilkos merényletettekkel kísért összehangolt támadásokat indított Szuveida térségében a tartomány elfoglalásáért harcoló szíriai kormányerők ellen. A harcokban több mint 250 ember – többségében a drúz kisebbség tagja – vesztette életét.

A  túszok egyikét lefejezték az iszlamisták. Egy másik túszt értesülések szerint agyonlőttek, míg egy harmadik nő kimerültség miatt vesztette életét egy sivatagi menet során. A helyi sajtó szerint többeknek is sikerült elmenekülniük fogva tartóiktól.

.

Az Iszlám Állam szélsőséges szunnitái, az iszlám más irányzatait követő felekezetekhez hasonlóan, a drúzokat is eretnekeknek tartják. A drúzok az iszlám egy ezoterikus irányzatát követik. Szírián belül főként Al-Szuveidában élnek, a szír köztársaság lakosságának mintegy 3 százalékát teszik ki.

Az Iszlám Állam, amely egykor kiterjedt területeket ellenőrzött Szíriában, mára csak két kisebb térséget ellenőriz: egyet keleten és egy másikat az ország déli sivatagos felében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑