Az Iszlám Állam legyőzhető, de az eszméje terjed

Egyetlen ember is képes megbénítani egy egész belvárost. Ez történt a múlt hét pénteken Melbourne-ben. A metropolisz központjában egy hosszú évek óta Ausztráliában élő szomáliai származású férfi követett el terrortámadást.

A merényletet az Iszlám Állam ihlette. Az ECHO TV Heti terror című műsorában Földi László biztonságpolitikai szakértő felhívta rá a figyelmet, katonailag ugyan el lehet pusztítani az Iszlám Államot, de a terrorszervezet eszméje képes felborítani a nyugalmi állapotban lévő rendszereket. Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, a jövőben világszerte sokkal radikálisabb fellépésre lesz szükség a terroristákkal szemben.

Földi László emlékeztetett arra, hogy Ausztráliának rendkívül szigorú a bevándorlópolitikája, ugyanakkor az Iszlám Állam eszméje – ahogy fogalmazott – nem hajó és nem határvédelem kérdése. Muszlim emberek igenis veszik a bátorságot, hogy nekitámadnak annak a világnak, amely őket korábban befogadta, amely lehetőséget adott egy másfajta élethez – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Az ausztrál rendőrség szerint melbourne-i merénylő, a 30 éves Hassan Khalif Shire Ali nem állt ugyan közvetlen kapcsolatban a terrorszervezettel, de az Iszlám Állam propagandájának hatására vált radikálissá és szélsőségessé.

A szomáliai születésű férfi ausztrál útlevelét 2015-ben bevonták a hatóságok, mert a hírszerzés felfigyelt arra, hogy a férfi Szíriába akart utazni. Ennek ellenére nem tartották számon nemzetbiztonsági kockázatként. A férfi testvérét tavaly egy terrorellenes rajtaütés során őrizetbe vették, mert a gyanú szerint pokolgépes merényletre készült Melbourne-ben tavaly szilveszterkor. Ő jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő kiemelte, nagyon nehéz a szolgálatok feladata, hiszen a merényletek előtt nem mindig van lehetőségük a beavatkozásra. Ismertetése szerint a rendvédelmi szerveknek rendkívül nehéz eldönteniük, mikor van az a pillanat, amikor lépniük kell, ezen kívül az sem biztos, hogy a gyanúsított letartóztatása esetén a törvény előtt is megállná a helyét az ellene felhozott gyanú.

Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértő egyetértett abban, hogy a melbourne-i támadás után az ausztrál belügyminiszter felvetette az állampolgársághoz jutás feltételeinek szigorítását és arra kérte az ellenzéket, hogy szavazza meg az új, szigorúbb megfigyelési törvényeket.

Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértő egyetértett abban, hogy Európában is radikálisabb lépésekre van szükség, de a jelenlegi európai politikai elit nem alkalmas arra, hogy kellő lépéseket tegyen. Szerintük a nyugat-európai politikusok nem hajlandók tudomásul venni, hogy rossz lépéseik következtében alapvetően megváltozott a földrész biztonsági helyzete, a terrortámadások megelőzése és kivédése érdekében pedig az eddigieknél sokkal radikálisabb módszereket kell majd alkalmazni.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

Magyar Idők, Echo TV

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑