Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam műveleti helyiségét támadták iraki harci gépek

Az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet Szíriában gyülekező fegyveresei ellen intéztek légitámadást az iraki légierő gépei. A határon túli célpontok elleni támadásra készülő dzsihadista csoport több tagját megölték – közölte csütörtökön az iraki hadsereg.

F-16 típusú vadászgépek támadták és lerombolták azt a “műveleti helyiséget”, ahol a dzsihadisták gyülekeztek. Az Iszlám Állam, amely néhány éve még Irak területének egyharmadát tartotta ellenőrzése alatt, súlyos vereségeket szenvedett az arab országban, de továbbra is fenyegetést jelent a szíriai határ közelében.

“A hírszerzés szerint olyan terroristákat öltek meg, akik bűnöző cselekményekre készültek robbanó mellényekkel, és ártatlanok életét akarták néhány nappal később kioltani Irakban” – áll a hadsereg közleményében.
Az iraki hadsereg több jelentős légitámadást hajtott végre az Iszlám Állam ellen tavaly Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök és a dzsihadisták ellen harcoló, az Egyesült Államok vezette szövetség belegyezésével.

Irak jó kapcsolatokat ápol Iránnal és Oroszországgal, Aszad fő szövetségesével, de az amerikai vezetésű katonai szövetség támogatását is élvezi.

Haider al-Abádi iraki kormányfő decemberben jelentette be az ISIS feletti végső győzelmet, de a dzsihadisták továbbra is aktívak a szíriai határ melletti beékelődésben és az északkelet-iraki hegyes vidéken. Lesből támadnak, gyilkosságokat és pokolgépes merényleteket hajtanak végre, amióta letettek az önálló kalifátus létrehozásáról Irakban és Szíriában.

MTI, Magyar Hírlap

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑