Cadmus fordítás Cadmus

Az Iszlám Állam öt parancsnokát fogták el az irakiak

2018. 05. 10.

Az iraki hírszerzés elfogta az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet öt parancsnokát, miután átcsalták őket Irakba a szomszédos Szíriából – jelentette az iraki állami televízió.

A tévé nem osztott meg további információkat, későbbre ígért részleteket. Haider al-Abádi iraki kormányfő a múlt hónapban leszögezte, hogy országa megteszi a szükséges lépéseket, ha biztonsági fenyegetést észlel a dzsihadisták részéről. Az iraki légierő az utóbbi időben több támadást is végrehajtott a dzsihadista szervezet szíriai állásai ellen, legutóbb április közepén.

Abádi tavaly decemberben hirdette ki az Irak háromnegyedét 2014-ben lerohanó Iszlám Állam felett aratott győzelmet. Az dzsihadista szervezet katonai szempontból valóban vereséget szenvedett, de a mai napig fenyegetést jelent Irakra, főként a szíriai határ menti területeken. Az Iszlám Állam áttért a gerilla hadviselésre, továbbra is követ el szórványos támadásokat.

A dzsihadisták az iszlám és a Korán általuk értelmezett szabályainak véres érvényesítése mellett a szombati iraki parlamenti választások akadályozására törekszik. A szervezet egyik szóvivője április közepén kijelentette: a dzsihadisták egyaránt célba veszik a választóhelyiségeket és a voksolókat. A szélsőséges szunnita terroristák külön megfenyegették a többségében síita ország szunnita lakosságát.

A törékeny iraki biztonsági helyzet miatt Bagdad 24 órára lezárja szárazföldi határátkelőit és repülőtereit a május 12-i szavazás előtt – közölte a választás biztonságáért felelős iraki bizottság szerdán. A zárlatot péntek hajnalban léptetik hatályba, ami alatt a biztonsági erők is felhagynak a tartományok közti utazással, és szigorúan korlátozzák a járműközlekedést.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑