Az Iszlám Állam újabb európai támadásaitól tart az Europol

Nagy valószínűség szerint újabb európai merényletek elkövetését tervezi az Iszlám Állam – közölte az európai uniós tagországok összevont rendőrségi szervezete, az Europol pénteken.

Az MTI szerint a hatóság friss jelentésében azt írják, azok az országok a legveszélyeztetettebbek, amelyek részt vesznek a Szíria és Irak területén az Iszlám Állam elleni háborúban. Mindezt titkosszolgálati információkra alapozzák, ezzel kapcsolatban közölték, hogy a szélsőséges szervezet több tucat embert irányít Európában, akik képesek terrortámadások elkövetésére. A beszámoló szerint leginkább a társadalom peremére sodródott vagy mentálisan terhelt fiatalokat próbálják megszólítani, hogy az Iszlám Állam nevében merényleteket kövessenek el.

Az Europol arra számít, hogy az Iszlám Állam a Közel-Keleten ismert taktikáját – például az autóba rejtett pokolgépekkel vagy más módon elkövetett robbantásokét – bevetheti Európában is. Példaként a tavaly novemberi párizsi és a brüsszeli összehangolt merényleteket hozza fel.

A jelentés kiemelte, hogy a terrorszervezet korábban elsősorban a katonai és rendfenntartó erőket célozta, ma pedig már a civil lakosságot is célba veszi. A céljuk vélhetően a társadalom megfélemlítése. Egyelőre nincsenek a kiemelt célpontok között az infrastrukturális és energetikai központok, így az elektromos hálózat vagy atomerőművek.

Az Europol azt kérte az uniós tagállamoktól, hogy fokozzák az együttműködést a kiberfenyegetés megelőzése terén, mivel az ilyen típusú támadások sem zárhatók ki.

Az év elején Marokkóban meghiúsított, az Iszlám Államhoz köthető támadást követően talált biológiai és kémiai fegyverek arra utalnak, hogy a terroristák Európában is új módszereket és eszközöket vethetnek be. A jelentés szerint ugyanakkor továbbra is nagyobb a valószínűsége az egyszerűbben beszerezhető, könnyen kezelhető és rövid távon hatékonyabb automata lőfegyverek, kések és a járművekbe rejtett pokolgépek használatának.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑