Cadmus fordítás Cadmus

Az iszlamisták ismét vegyifegyveres támadással vádolják a szír katonákat

2018. 04. 08.

Az iszlamisták pártját fogó Al-Jazeera hírcsatorna szerint negyvenen vesztették életüket egy kelet-ghoutai vegyitámadásban, bár   nem tudni azonban, hogy a harcoló felek közül melyik vetette be a mérges klórgázt, az állami média pedig a vegyi támadás tényét is cáfolta.

A SANA szíriai hírügynökség jelentése szerint nem is történt vegyi támadás, e forrás szerint az erről szóló hírek az iszlamisták által terjesztett „koholmányok”, melyek célja megállítani a szíriai hadsereg nyomulását.

Pénteken több nap után először ismét összecsapások voltak Duma térségében, miután lejárt a három napos ultimátum amit Damaszkusz adott az iszlamistáknak, hogy megadják magukat cserébe szabadon elvonulhatnak Idleb tartományba.

Az szíriai légierő, orosz támogatással mintegy negyven csapást mért a városra és környékére, ennek következtében elpuszította az iszlamisták főbb bázisait.

A szíriai állami televízió megerősítette, hogy „megtorló csapásokat” mértek aziszlamistákra, mert ők előzőleg rakétával támadták meg a főváros több kerületét, és megöltek két lakost.

Szombaton a szíriai orosz békéltetőközpont parancsnoka közölte, hogy a Dzsaish Al-Iszlam (Iszlám Hadsereg) terrorszervezet újraindította hadműveleteit a szíriai kormányerők ellen, miután új vezetők vették át a hatalmat benne.

Moszkva cáfolja a vádakat

Valótlanok azok a híresztelések, amelyek szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be a militánsok ellen a Kelet-Ghoutához tartozó Dúmaban – közölte kedden Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője.

„Határozottan cáfoljuk ezt az információt!” – mondta Jevtusenko.

A tábornok közölte, hogy a központ kész Dumának az iszlamisták alóli felszabadítása után azonnal vegyvédelmi szakértőket küldeni a helyszínre, hogy azok adatokat gyűjtsenek, amelyek cáfolni fogják a vegyi támadásra vonatkozó jelentéseket. A szóvivő szerint „egy sor nyugati ország” igyekszik megakadályozni az iszlamisták Kelet-Ghoutából való elszállítását célzó műveletet, ezért terjesztik azt, hogy a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑