Cadmus fordítás Cadmus

Az isztambuli támadás áldozatait gyászolja az arab világ

2017. 01. 04.

Számos arab országban, valamint Izraelben is nagy tömegek vettek részt kedden a szilveszteri isztambuli merénylet túlnyomórészt külföldi áldozatainak temetésén.

Libanonban a támadás három halottjára, a 26 éves Rita Chami egyetemi hallgatóra, a vele egykorú Eliász Vardini fitneszedzőre és a 36 éves Haikal Muszallemre, egy kosárlabdacsapat edzőjére emlékeztek.

Izraelben ezrek búcsúztatták a 18 éves arab Lian Nasszert a Tel-Avivtól északra fekvő, többségében arabok lakta Tirában. A településen a legtöbb üzlet nem nyitott ki a gyász jeleként. Számos arab politikus is részt vett a fogorvostan-hallgató lány temetésén, aki családja nélkül utazott el szilveszterezni.

Tunéziában a francia nagykövet jelenlétében Mohamed Ali Azzabit és feleségét, a francia-tunéziai Senda Nakaát kísérték utolsó útjára. A pár egy öthónapos kislányt hagyott hátra.

Szaúd-Arábia egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az áldozatok között állampolgárait is megtalálni. Sajtóértesülések szerint azonban öt szaúdi meghalt az isztambuli támadásban.

Az új év első óráiban elkövetett vérengzésben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek, az áldozatok között sok a külföldi, köztük például két jordániai, három iraki, valamint egy-egy líbiai és kuvaiti, két indiai, egy kanadai és egy orosz állampolgár.

Isztambul az észak-afrikai és arab-félszigeti turisták kedvelt célpontja egyrészt jó megközelíthetősége miatt, másrészt azért, mert az arab országok állampolgárai vízum nélkül utazhatnak be Törökországba.

A terrortámadást az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klubban követték el. Egy támadó behatolt a szórakozóhelyre, miután a bejáratnál lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd vaktában tüzet nyitott az új évet ünneplő több száz emberre. A merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek.

A merényletet az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vállalta magára. A merénylő személye már ismert a hatóságok előtt, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A tettes továbbra is szökésben van, nagy erőkkel keresik.

Orientalista.hu – (Magyar Idők, MTI)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑