Cadmus fordítás Cadmus

Az izraeli askenázi főrabbi szerint Orbán Viktor rengeteget tesz a világ zsidóság

2022. 09. 09.

Orbán Viktor a Karmelitában fogadta David Laut, Izrael askenázi főrabbiját, akivel a zsidó közösségek támogatásáról, Magyarország és Izrael kapcsolatáról valamint az orosz-ukrán háborúról tárgyalt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön.

A megbeszélésen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is. Havasi szerint David Lau köszönetet mondott a magyar kormánynak azért a támogatásért, amelyet Magyarország és a világ zsidó közösségeinek megerősítéséhez nyújt, és azt is megköszönte, hogy Magyarország menedéket és ellátást biztosít az Ukrajnából elmenekült zsidóknak. Orbán Viktor és David Lau a beszámoló szerint örömmel nyugtázta Izrael Állam és Magyarország szoros, stratégiai szövetségét, míg az orosz-ukrán háború kapcsán az azonnali tűzszünet és a béke megteremtésének fontosságáról beszéltek.

Frölich Róbert országos főrabbi megüzente Orbán Viktornak, hogy csak egyetlen faj él a földön, a Homo sapiens sapiens, míg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazishisz) szerint Orbán „szóhasználata élesen szembemegy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett”.

„Történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva fontos szót emelnünk a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen” – állt szervezet közleményében.

Korábban Köves Slomó egy interjúban arról beszélt, hogy a zsidóság, mint ethosz szerinte átlagon felül érdekli Orbán Viktort, és a miniszterelnök „sokkal többet tud erről a közösségről és kultúráról, mint azt elsőre gondolnánk”. Az Emih vezető rabbija óriási eredménynek nevezte, hogy „lassan hazánk az egyetlen hely Európában, ahol nem kell mindennapos túlélési stratégia, ha zsidóként akarsz élni”. Ebben szerinte nagy szerepe van a kormányzat mostani politikájának és a zsidó közösségekkel való aktív együttműködésnek.

Orbán Viktor utoljára 2019 novemberében fogadta David Lautot a Karmelitában.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑