Cadmus fordítás Cadmus

Az izraeli hírszerzés fenyegeti, zaklatja a dél-afrikai külügyminisztert

2024. 02. 11.

A dél-afrikai Mail & Guardian lap szerint az izraeli hírszerzés megfenyegette a palesztin-barát  dél-afrikai külügyminisztert , Naledi Pandort és családját .

Pandor közleményében kijelentette, hogy a nagyobb biztonságot kívánatos lenne, különösen gyermekei védelme érdekében, akik az izrael elleni per felvetése óta fenyegető üzeneteket kapnak az interneten. Fokozott biztonságot kért Bheki Hamilton Cele rendőrminisztertől.

Elárulta, hogy ez várható az izraeli ügynököktől, mondván: “Az izraeli ügynökök, a hírszerző szolgálatok [így] viselkednek, és meg akarnak téged megfélemlíteni , ezért nem szabad megijednünk. Ennek oka van. folyamatban van.”

Pandor azt is megerősítette, hogy Dél-Afrika újabb eljárást készít elő a Nemzetközi Bíróság előtt, megismételve, hogy támogatja Palesztina és Gáza lakosságát az “Izrael” által rájuk sújtott katasztrófa közepette.

” Most nem állhatunk vissza . Velük kell lennünk [Palesztina népével]. És úgy gondolom, hogy az egyik dolog, amit nem szabad megengednünk, az a bátorság kudarca. Rendkívül fontos, hogy ezt folytassuk. Beszéltünk a dél-afrikai nép; megértik, hogy miért választottuk ezt az erkölcsi irányt” – mondta Pandor.

Dél-Afrika megtorlást várt Izraeltől

Múlt héten Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök azzal zárta az ANC Lekgotla találkozóját, hogy figyelmeztetett arra a lehetséges visszhangra, amely a kormánynak és az országnak szembesülhet az ICJ „Izrael” ellen indított perét követően.

Kedden Ramaphosa az Országos Végrehajtó Bizottságnak (NEC) Lekgotlának intézett beszédében figyelmeztetett “szisztematikus visszavágó kampányokra”, amelyek Dél-Afrikát célozhatják meg, hogy kisiklják a per sikerét , és akadályozzák a hatékony eredmények és intézkedések megállapítását.

Ramaphosa azt is feltételezte, hogy a visszavágó kampányok Dél-Afrika várható választásait célozhatják meg. Azt mondta, hogy az ICJ-ügy olyan erőket indíthat el, amelyek rendszerváltást akarnának ösztönözni, de továbbra is fenntartotta, hogy Dél-Afrika teljesítette erkölcsi kötelességét és azt, amit értékei diktálnak.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑