Az izraeli illegális telepek építésének leállítását követeli az Európai Unió

Az Európai Unió ismételten arra szólítja fel Izraelt, hogy állítsa le az újabb telepes lakások építését Ciszjordániában, függessze fel a vonatkozó pályázatok közzétételét, és a jövőben tartózkodjon a nemzetközi jog szerint illegális építési tervek előmozdítását célzó intézkedésektől – jelentette ki Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a kijelölt területeken tervezett 3500 új telepes lakás építése megszünteti a Kelet-Jeruzsálem és Ciszjordánia közötti földrajzi és területi egységet, megszakítva a kapcsolatot a terület északi és déli része között.

„Felhívjuk az izraeli és a palesztin feleket, hogy vegyenek részt béketeremtést célzó párbeszédben, és tartózkodjanak minden olyan egyoldalú lépéstől, amely aláássa a két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés megoldás lehetőségének életképességét” – fogalmazott az uniós külügyi főképviselő.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden jelentette be újabb telepes lakások felépítését Ciszjordániában, a Jeruzsálem melletti, E1-es területnek nevezett zónában. A földterület a Jeruzsálem és Maálé Adumim nevű, negyvenezres telepes város közötti egyelőre beépítetlen rész a Holt-tengerhez vezető út mellett, Jeruzsálemtől keletre.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑