Cadmus fordítás Cadmus

Az izraeli kormányfő menesztette az igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét

2023. 03. 27.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap felmentette tisztségéből az igazságügyi reformot ellenző védelmi miniszterét, Joáv Galantot.

“Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy meneszti tisztségéből Joáv Galant védelmi minisztert” – közölte a kormányfő hivatala.

Galant a jobboldali kormányzó Likud párt politikusa, szombaton azonban nyíltan felszólította a Netanjahu vezette kormánykoalíciót, hogy függessze fel az igazságügyi reformot.

Galant mindemellett az igazságügyi rendszer átalakítását célzó törvénymódosítások elleni országos tüntetésekre tekintettel párbeszédet sürgetett a reform ellenzőivel, mondván, nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy a tartalékosok tiltakozásul nem jelentkeznek katonai szolgálatra.

Bírálói – köztük a legfelsőbb bíróság elnöke és a főügyész – szerint a reformtervezet megnyirbálná az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból a kneszetben születő törvényeket.

A javaslattal egyet nem értők azt kifogásolják, hogy a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, csorbítanák a bírói függetlenséget, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait, valamint az izraeli bírósági rendszer hitelességének csorbulásával megakadályoznák az ország védekezését esetleges háborús bűnök ügyében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság előtt.

Netanjahu ezzel szemben azt állítja, hogy a módosításoknak köszönhetően helyreállna a hatalmi ágak egyensúlya, amely jelenleg az igazságszolgáltatás irányába billen el.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑