Cadmus fordítás Cadmus

Az MSF munkatársai szemtanúi voltak etióp civilek meggyilkolásának Tigrében

2021. 03. 26.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezet csütörtökön arról számolt be, hogy munkatársai szemtanúi voltak annak, hogy etióp katonák meggyilkolták egy minibusz négy utasát a forrongó észak-etiópiai Tigré tartományban, ahol november eleje óta folytat offenzívát a hadsereg.

A szerda éjszaka megosztott közleményben az MSF arról számolt be, hogy etióp katonák rálőttek a szervezet szolgálati járművére és a mögötte haladó két kisbuszra az autópályán. A katonák ezt követően felszólították az utasokat, hogy szálljanak ki a járművekből. A férfiakat különállították a nőktől. Utóbbiakat futni hagyták, majd ezt követően nem sokkal lelőtték a férfiakat – áll a szövegben.

Az MSF járművét később szintén megállította katonák egy csoportja, akik puskatussal verték a sofőrt, akit megfenyegettek, hogy megölik.

Az etióp hadsereg november elején offenzívát indított a térséget korábban irányító Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) ellen, amelyet felkeléssel vádolt. Ezrek haltak meg, százezrek menekültek el otthonaikból a harcok és légicsapások nyomán, legalább 75 ezren a szomszédos Szudánba. A már amúgy is szegény, körülbelül ötmillió lakosú régióban humanitárius katasztrófa alakult ki.

Humanitárius szervezetek mindeközben lehetséges háborús bűncselekményekről számoltak be, köztük civilek százainak lemészárlásáról – novemberben több mint 100 embert gyilkoltak le eritreai katonák Akszúmban -, valamint rendszeres nemi erőszakról és fosztogatásokról.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök kedden ismerte el először, hogy atrocitások történtek Tigré tartományában, és elsőként ismerte el azt is, hogy eritreai katonák is az ország területére léptek, amit korábban az ENSZ és emberi jogi szervezetek rendszeres beszámolói ellenére tagadott. A kormányfő szerint az eritreai katonák azonban nem bocsátkoztak harcokba, mindössze a határ menti térséget felügyelik a két ország között “nemzetbiztonsági okokból”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑