Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az őrizetbe vételek ellenére maarad a szövetség Jordánia és Izrael között

2021. 04. 05.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy Izrael Jordánia belügyének tekinti az összeesküvés vádjával ott végrehajtott őrizetbe vételeket, s továbbra is őrzi szövetségesi viszonyát Ammánnal – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

“Ez jordániai belügy. Jordánia békés ország, szomszédunk, és számunkra stratégiai fontosságú. Biztonsági, politikai és gazdasági érdekünk a szövetség fenntartása velük” – mondta a védelmi miniszter katonai témákban szakértő újságírók előtt vasárnap.

Beni Ganz elsőként szólalt meg az izraeli vezetők közül az őrizetbe vételek bejelentése óta. Úgy vélte, hogy a jordániai események hátterében a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válság áll, amely súlyosan érintette az Izraellel leghosszabb határszakaszon érintkező királyságot.

“Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy gazdasági és egészségügyi kérdésekben segítsünk Jordániának, beleértve a koronavírus-járvány okozta gondokat is” – hangsúlyozta a védelmi miniszter.

“Remélem, hogy a miniszterelnöki hivatal és a nemzetbiztonsági tanács is megad nekik minden segítséget”- tette hozzá, s ezzel a megjegyzésével a ynet szerint bírálta Benjámin Netanjahut, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnökét.

A sajtójelentések szerint Jeruzsálemben úgy vélik, hogy noha Jordánia ezt hivatalosan nem állítja, Ammánban valóban felfedték egy puccs tervét, és meghiúsították annak végrehajtását. Jordánia katonai csatornákon keresztül értesítette Izraelt a történtekről, s azt is jelentették, hogy a király ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és nincs ok aggodalomra az ország stabilitása miatt.

Izrael és Jordánia viszonya az utóbbi években megromlott. Néhány hete Ammán nem engedte meg Netanjahunak, hogy az Egyesült Arab Emírségek felé vezető úton átrepüljön felségterülete felett, és emiatt az izraeli miniszterelnök emírségekbe tervezett villámlátogatása meghiúsult.

A repülőút megakadályozása válasz volt egy előző napi incidensre, amelyben egy jordániai hercegnek nem engedték meg a belépést az Izrael ellenőrizte területekre, megtiltották előzetesen egyeztetett látogatását Jeruzsálembe, az al-Aksza mecsethez.

A jordániai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek több befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük II. Abdalláh király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját, és házi őrizetbe került Huszein herceg, volt trónörökös, akit a hadsereg vezérkari főnöke arra figyelmeztetett, hogy ne ássa alá az ország biztonságát és stabilitását.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑