Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény alkotmánybíróság elutasította a választások eredményét megkérdőjelező beadványt

2021. 07. 18.

Elutasította az örmény alkotmánybíróság szombaton a parlamenti választások eredményét megkérdőjelező beadványt.

A bírósági döntés megerősítette Nikol Pasinján ügyvezető kormányfő győzelmét a parlamenti választásokon.

A június 20-i voksoláson Pasinján pártja 71 parlamenti helyhez jutott, míg 29 mandátumot kapott a Robert Kocsarján volt elnök vezette pártszövetség. Egy másik volt elnök, Szerzs Szargszján vezette pártszövetség hét képviselői helyet szerzett.

Ezek a pártszövetségek és két kisebb párt megkérdőjelezte a választások eredményét és az alkotmánybírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy feltételezett jogsértések miatt minősítse érvénytelennek a választást. Ezen pártok képviselői szombaton kijelentették, hogy a bíróság politikai nyomásra hozta meg a döntését.

Pasinján előrehozott választásokat írt ki, miután több hónapja követelték tüntetéseken a lemondását az Azerbajdzsántól 1991-ben önként elszakadt, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező azerbajdzsáni települések birtoklásáért vívott hathetes háborút lezáró novemberi békeszerződés miatt.

A békeszerződés értelmében Azerbajdzsán ellenőrzése alá került Hegyi-Karabah és a környező térséghez tartozó jelentős területek, amelyek több mint egy negyedszázada örmény kézen voltak. Az örményországi tiltakozók a nemzeti érdekek elárulásának nevezték és bírálták a megállapodást.

Pasinján lemondott, de ügyvivő kormányfőként vezette a kabinetet. Az újonnan megválasztott parlament erősíti majd meg tisztségében.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑