Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény ellenzék autós tiltakozó felvonulást tartott Jerevánban

2022. 05. 12.

Az örmény ellenzék főbb erőit tömörítő mozgalom támogatói szerdán autós felvonulást tartottak a főváros, Jereván utcáin, hogy Nikol Pasinján miniszterelnök lemondását követeljék.

Az aktivisták több száz autóval négy különböző irányból vonultak végig Jereván utcáin, hangszórókon keresztül kormányellenes jelszavakat skandálva. Sok autón Örményország és az el nem ismert Hegyi-Karabah Köztársaság állami zászlaja lengett.

Az ellenzéki erők nagyszabású tüntetései május 1-je óta tartanak az országban. Azt állítják, hogy Pasinján békeszerződést készül aláírni Azerbajdzsánnal, amely Hegyi-Karabahot a szomszédos ország részeként fogja elismerni.

Tavalyelőtt novemberben, amikor Pasinján aláírta a Hegyi-Karabah körüli konfliktusövezetben folyó ellenségeskedéseket lezáró háromoldalú nyilatkozatot Ilham Aliyev azerbajdzsáni és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, tömeges tüntetések törtek ki Örményországban.

Az örmény miniszterelnök ellenfelei kapitulációnak nevezték az aláírt dokumentumot. Ennek következtében Pasinján lemondott, de tavaly nyáron az országban előrehozott parlamenti választásokat tartottak, amelynek eredményeképpen pártja abszolút többséget szerzett a törvényhozásban, és ismét miniszterelnök lett.

A Hegyi-Karabah miatti több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a hivatalosan hozzá tartozó, de örmény ellenőrzés alatt álló térség és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására.

A több mint 6500 halálos áldozatot követelő konfliktus Örményország súlyos vereségével végződött, vissza kellett vonulnia fontos területekről, amelyeket az 1990-es évek eleji első győztes háború óta az ellenőrzése alatt tartott.

Jóllehet a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a provokációk.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑