Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény elnök a határkijelölési folyamat támogatását kérte Putyintól

2020. 12. 09.

Armen Szárkiszján örmény elnök kedden levélben arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy támogassa Örményország és Azerbajdzsán közös határvonalának kijelölési folyamatát, elejét véve a további feszültségnek Jereván és Baku között – közölte az örmény államfő hivatala.

Szárkiszján megjegyezte, hogy még mindig fennáll a lehetősége újabb vitáknak a határ kijelölésének kérdésében. Ezért arra kérte az orosz elnököt, hogy működjön közre a folyamat lezárásában, elkerülendő a további feszültséget és az események negatív irányú fejlődését.

Az örmény államfő ismételten köszönetét fejezte ki orosz hivatali partnerének erőfeszítéseiért, amelyekkel segített véget vetni a vérontásnak a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, illetve biztosítani a tűzszünetet, “elejét véve újabb áldozatoknak és tragédiáknak”.

A rendőrség kedden Nikol Pasinján örmény miniszterelnök lemondását követelő tüntetőkkel csapott össze Jerevánban. A rendvédelmi szervek több tucat kormányellenes tüntetőt előállítottak.

II. Karekin katolikosz, a befolyásos Örmény Apostoli Ortodox Egyház vezetője is csatlakozott a kormányfő lemondását követelőkhöz. “Csak egy olyan kormány képes megoldani problémáinkat, amely élvezi a nép és a szakértők bizalmát” – hangsúlyozta a vallási vezető.

Örményországban komoly belpolitikai válságot okozott az, hogy Nikol Pasinján, Ilham Aliyev azeri és Vlagyimir Putyin orosz elnök november első felében megállapodott a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. A tűzszüneti egyezményt Azerbajdzsán – amely több, évtizedekkel korábbi harcokban örmény ellenőrzés alá került területet visszafoglalt – győzelemként ünnepli. Az azóta rendszeresen tüntető örmény ellenzék a tűzszüneti egyezmény aláírása miatt árulónak bélyegezte Pasinjánt, és a lemondását követeli. Ő erre nem hajlandó, de bejelentette, hogy átalakítja kormányát.

Szárkiszján előrehozott parlamenti választásokat szorgalmaz, a voksolásig a hatalmat egy nemzeti egységkormány gyakorolná javaslata szerint.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑