Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény elnök a határkijelölési folyamat támogatását kérte Putyintól

Armen Szárkiszján örmény elnök kedden levélben arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy támogassa Örményország és Azerbajdzsán közös határvonalának kijelölési folyamatát, elejét véve a további feszültségnek Jereván és Baku között – közölte az örmény államfő hivatala.

Szárkiszján megjegyezte, hogy még mindig fennáll a lehetősége újabb vitáknak a határ kijelölésének kérdésében. Ezért arra kérte az orosz elnököt, hogy működjön közre a folyamat lezárásában, elkerülendő a további feszültséget és az események negatív irányú fejlődését.

Az örmény államfő ismételten köszönetét fejezte ki orosz hivatali partnerének erőfeszítéseiért, amelyekkel segített véget vetni a vérontásnak a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban, illetve biztosítani a tűzszünetet, “elejét véve újabb áldozatoknak és tragédiáknak”.

A rendőrség kedden Nikol Pasinján örmény miniszterelnök lemondását követelő tüntetőkkel csapott össze Jerevánban. A rendvédelmi szervek több tucat kormányellenes tüntetőt előállítottak.

II. Karekin katolikosz, a befolyásos Örmény Apostoli Ortodox Egyház vezetője is csatlakozott a kormányfő lemondását követelőkhöz. “Csak egy olyan kormány képes megoldani problémáinkat, amely élvezi a nép és a szakértők bizalmát” – hangsúlyozta a vallási vezető.

Örményországban komoly belpolitikai válságot okozott az, hogy Nikol Pasinján, Ilham Aliyev azeri és Vlagyimir Putyin orosz elnök november első felében megállapodott a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. A tűzszüneti egyezményt Azerbajdzsán – amely több, évtizedekkel korábbi harcokban örmény ellenőrzés alá került területet visszafoglalt – győzelemként ünnepli. Az azóta rendszeresen tüntető örmény ellenzék a tűzszüneti egyezmény aláírása miatt árulónak bélyegezte Pasinjánt, és a lemondását követeli. Ő erre nem hajlandó, de bejelentette, hogy átalakítja kormányát.

Szárkiszján előrehozott parlamenti választásokat szorgalmaz, a voksolásig a hatalmat egy nemzeti egységkormány gyakorolná javaslata szerint.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑