Cadmus fordítás Cadmus

Az örmény kormányfő nehezményezte, hogy orosz békefenntartók állítottak meg egy képviselői delegációt

2022. 04. 14.

Zavarba ejtő, hogy kedden az orosz békefenntartó kontingens nem engedte be az Örmény Nemzetgyűlés képviselőinek egy csoportját Arcahba (Hegyi-Karabahba). Miért zavarba ejtő ez? Mert ez a gyakorlat ellentmond a november 9-i háromoldalú nyilatkozat azon rendelkezésének, hogy a Lacsin-folyosó a Hegyi-Karabah és Örményország közötti összeköttetést hivatott biztosítani – mondta Nikol Pasinjan miniszterelnök.

Az örmény kormányfő szerint a Lacsin-folyosónak nincs olyan feladata, hogy ellenőrizze, még kevésbé, hogy megtiltsa vagy megakadályozza a parlamenti képviselők mozgását, mert a folyosó éppen azért létezik, hogy kapcsolatot biztosítson Hegyi-Karabah és Örményország között.

Kedden az ellenzéki Örményország és Van becsületem nevű ellenzéki szövetség frakciója bejelentette a parlamenti ülés bojkottját, és képviselőik Hegyi-Karabahba utaztak. Este azt állították, hogy az orosz békefenntartók a Lacsin-folyosó egyik ellenőrző pontjánál megtagadták tőlük a belépést. Azt állították, hogy a történtek mögött Pasinján és az azerbajdzsáni hatóságok állnak.

Az orosz békefenntartókat a karabahi érintkezési vonal és a Lacsin-folyosó mentén telepítették Örményország, Azerbajdzsán és Oroszország vezetői, Nikol Pasinján, Ilham Alijev és Vlagyimir Putyin 2020. november 9-én kelt háromoldalú nyilatkozatának értelmében, amely véget vetett a Hegyi-Karabah körüli konfliktusövezetben az év őszén kezdődött ellenségeskedéseknek.

A túlnyomórészt örmények lakta, Jereván által támogatott Hegyi-Karabah a Szovjetunió összeomlásakor elszakadt Azerbajdzsántól, s ez az 1990-es években 30 000 ember halálát és több százezer menekültet okozó háborúhoz vezetett.

A területtel kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődő enklávé és a még elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet, a felek 2020 novemberében fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti vidékeken rendszeresek voltak az összetűzések.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑