Cadmus

Az örmény parlament nem erősítette meg Pasinjánt miniszterelnöki tisztségében

Az örmény parlament hétfői rendkívüli ülésén nem erősítette meg Nikol Pasinján ügyvezető miniszterelnököt a kormányfői tisztségében, megnyitva az utat ezzel az előrehozott választások előtt.

A helyi média által élőben közvetített parlamenti ülésen Ararat Mirzoján házelnök közölte, hogy a 132 tagú testület jelen lévő képviselői közül egy szavazott Pasinjánra, hárman ellene, hetvenöten pedig tartózkodtak, és ezzel nem választották meg a miniszterelnöki posztra.

A parlament május 10-én ül össze, hogy ismét szavazzon a miniszterelnök személyéről. Az ország törvényei szerint ugyanis, ha másodjára sem sikerül megválasztani a kormányfőt, úgy az államfő – jelenleg Armen Szárkiszján – feloszlatja a parlamentet, és új választásokat ír ki.

Pasinján a nap folyamán figyelmeztetett: ha az ellenzék megszegi a megállapodást, és saját kormányfőjelöltet állít a második voksoláson, úgy a képviselői helyek többségével rendelkező, kormányzó Én Lépésem frakció saját miniszterelnök-jelöltet fog beterjeszteni és megválasztani.

Nikol Pasinján április 25-én mondott le tisztségéről, de ügyvezető kormányfő marad a június 20-ra kitűzött parlamenti választásig.

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében kapitulációval felérő, Örményország számára igen kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá, miután Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban. Az örmény és az azeri haderő közötti, szeptember 27-től november 9-ig tartó harcokban hatezer ember vesztette életét.

Pasinján – aki a történtek ellenére továbbra is népszerű, elsősorban a kis településeken – március 18-án jelentette be az örmény államfővel és a három parlamenti frakció képviselőivel tartott konzultációk után, hogy június 20-án előrehozott választást tartanak, hogy véget vessenek a belpolitikai válságnak.

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulni a választáson, hanem egyszer s mindenkorra távoznia kellene a politikából.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑