Cadmus fordítás Cadmus

Az orosz légierő megsemmisített egy ukrán Szu-24-es vadászbombázót

2023. 03. 23.

Az orosz légierő megsemmisített egy ukrán Szu-24-es vadászbombázót a Harkiv megyei Boguszlavka térségében – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

Az orosz altábornagy beszámolt arról is, hogy Zaporizzsja térségében megsemmisítették az ukrán 65. gépesített dandár üzem- és kenőanyagraktárát.

Konasenkov mintegy 465 főben nevezte meg az ukrán fegyveres erők emberveszteségét, akik közül nagyjából 250 katona a Donyeck környékén folytatott harcokban esett el. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között tizenhat drónt, egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot, és hat harckocsit. Hozzátette, hogy öt HIMARS-rakétát semmisítettek meg a levegőben.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner katonai magánvállalat alapítója mindemellett arról számolt be, hogy az orosz erők ostromolta Bahmut (Artemivszk) város térségében – Szlavjanszk, Szeverszk, Kramatorszk, Druzskivka, Konsztantyinivka és Csasziv Jar településeken – az ukrán hadsereg több mint 80 ezer katonát vont össze.

“Az ukránok nagy mennyiségben kaptak különböző NATO-haditechnikát, különböző páncélozott járműveket és Leopard páncélosokat, amelyekről mindenki beszél, ezen felül 200 ezer fős tartalékot képeztek” – mondta Prigozsin sajtószolgálatán keresztül. Úgy vélekedett, hogy az ukrán erők Bahmut, illetve Belgorod irányában támadhatnak, egy másik csapásirány Szvatove és Kreminna lehet.

“Ukrajna demilitarizációja akkor fog megtörténni, amikor megsemmisítjük fegyverzetét, de legfőképp a teljes hadseregét” – hangoztatta Prigozsin. “Egyelőre a demilitarizáció az ukrán hadsereg megsemmisítése szempontjából nem halad rosszul” – fűzte hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nap folyamán rendeletben új állami kitűntetést alapított: “A bátorságért érdemrend” két fokozatát. A tájékoztatás szerint az érdemrendet azok kaphatják meg, akik rendkívüli bátorságot tanúsítottak a harci cselekményekben, az Oroszországi Föderáció védelmét, vagy állami érdekeit szolgáló egyéb műveletek-, illetve a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, helyreállítása során. Orosz állampolgárok mellett külföldiek és hontalanok is megkaphatják a kitüntetést. Az érdemrend posztumusz is odaítélhető.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑