Cadmus fordítás Cadmus

Az oroszok huszonöt civilt mentettek ki az Azovsztal fémműből

2022. 05. 01.

A létesítményt védő Azov ezred megerősítette, hogy húsz polgári személyt – nőket és gyermekeket – evakuáltak az Azovsztalból. Ukrán források szerint mintegy ezer polgári lakos menekült az acélmű bunkereibe és ott rekedtek. Oroszország viszont azt állítja, hogy mintegy 2500 ukrán fegyveres és külföldi zsoldos tartózkodik a létesítményben.

Moszkva és Kijev António Guterres ENSZ-főtitkár közvetítésével a héten megállapodott, hogy humanitárius folyosót létesítenek a polgári személyek kimenekítésre, de azóta nem sikerült jelentős evakuálást végrehajtani.

Az ukrán hadsereg vezérkara közölte: az orosz erők szombaton folytatták a Donyec-medence elleni aknatámadást, de nem tudták elfoglalni a három célba vett területet, a Donyeck megyei Limant, valamint a Luhanszk megyei Szeverodonyecket és Popasznát.

Az orosz védelmi minisztérium internetes közleménye szerint az orosz erők szombaton 17 ukrán katonai létesítményt találtak el nagy pontosságú rakétákkal, megsemmisítettek egy parancsnoki állást és egy raktárt, ahol rakétákat és tüzérségi eszközöket tároltak.

A tárca közleménye szerint a légitámadások során több mint kétszáz ukrán katonát öltek meg és 23 páncélozott járművet tettek harcképtelenné. A jelentés nem tett említést az odesszai repülőtér elleni rakétatámadásról.

Orosz robotrepülőgép csapódott be a Fekete-tengeri kikötőváros, Odessza repülőtérre, használhatatlanná téve a kifutópályát
– közölte szombaton az ukrán hadsereg. Személyi sérülés nem történt.

Egy 25 éves dán férfi feltehetően meghalt április 26-án a dél-ukrajnai Mikolajiv városban. A férfi az oroszok ellen harcoló nemzetközi légió katonája volt a TV2 dán televízió szerint. A dán külügyminisztérium helyi médiajelentések szerint nem tudta megerősíteni a televízió értesülését, és kapcsolatba lépett az ukrán hatóságokkal.

A Jylland-Posten című dán napilap a dániai ukrán nagykövetségre hivatkozva azt írta, hogy akár száz dán is utazhatott Ukrajnába Oroszország ellen harcolni.

A nyugat-oroszországi Kurszki terület kormányzója szerint szombaton több akna csapódott be Ukrajna irányából a határ közelében lévő egyik ellenőrző pontba. Roman Sztarovojt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy nem történt sérülés, sem káreset.

A Reuters brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni a hírt.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szombati interjúban kijelentette, hogy az Oroszország elleni nyugati szankciók feloldása a béketárgyalások része. Holland dokkmunkások szombaton Amszterdamban nem voltak hajlandóak kirakodni egy tankhajó orosz dízel szállítmányát, előző nap pedig egy orosz hajó kikötését akadályozták meg Rotterdamban.

A 42 ezer tonnás Sunny Liger, amely egy hete hajózott ki a Szentpétervár közelében lévő Primorszkból Marshall-szigeteki zászló alatt, szombat este Amszterdam magasságában horgonyzott az Északi-tengeren.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑