Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az ukrán nagykövetség már nem állítja, hogy műszaki hiba okozta a tragédiát

2020. 01. 08.

Tragikus felvételek láttak napvilágot a Teherán mellett lezuhant urkán utasszállító repülőgép katasztrófájáról. A fedélzeten lévő 176 utas közül senki sem élte túl a tragédiát.

A félhivatalos iráni híroldal, a FarsNews szerint a gépen hetven férfi és 81 nő, illetve 15 gyerek és egy két éven aluli kisbaba utazott. Az utasok közül 147-en irániak voltak, 12-en afgánok, 4-en svédek, ketten kanadaiak és ketten ukránok – a 9 fős ukrán személyzeten kívül.

Nem volt alapja annak, hogy megtiltsák a polgári légi járatok repülését Irán légterében, annak ellenére sem, hogy feszült a helyzet a térségben – jelentette ki Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet annak kapcsán tartott, hogy reggel Iránban lezuhant egy ukrán utasszállító, fedélzetén 176 személlyel.

Az eddigi információk szerint a légi szerencsétlenségnek nincs túlélője. Két regisztrált utas végül nem szállt fel a járatra, róluk semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra. Időközben a MAU ukrán légitársaság is közzétette angol nyelven a járat utasainak és személyzetének névsorát.

A Boeing-737-es gép katasztrófáját az első tájékoztatások szerint meghibásodás okozhatta, nem sokkal azután, hogy felszállt a teheráni Khomeini repülőtérről, ahonnan Kijevbe tartott. Később ezt a közleményt a teheráni ukrán nagykövetség eltüntette oldaláról.

Jordániai sajtóértesülések szerint eközben a gépet az iráni légvédelem lőtte le, tévedésből. Ami biztos: a gép mindkét fekete dobozát megtalálták, így hamarosan kiderülhet, mely verzió igaz.

Az ukrán kormányfő közölte, hogy ukrán szakértőket küldenek Iránba a repülőgép katasztrófájának felderítéséhez. Öt szakértőt küld a polgári repülési baleseteket vizsgáló nemzeti iroda, kettőt az ukrán légi közlekedési hivatal és hármat a szerencsétlenséget szenvedett járat tulajdonosa, a MAU ukrán légitársaság. Az áldozatok között 26 volt kiskorú, körülük 13-an tízévesnél fiatalabbak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolójában arról írt, hogy a tragédia előtt és után is zavartalanul szálltak fel-, illetve le a teheráni repülőtérről nemzetközi járatok, beleértve európai légitársaságok gépeit.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki részvétét Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és Haszan Róháni iráni államfőnek az utasszállító gép lezuhanása miatt.

Euronews, MTI

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑