Cadmus fordítás Cadmus

Az USA aggódik, hogy az EU letérhet a szankciós útról

2022. 11. 11.

Az uniós nemzeteket az a veszély fenyegeti, hogy eltérnek az Egyesült Államok vezette gazdasági szankcióktól, amelyeket Oroszország ellen az ukrajnai katonai hadjárat miatt vezettek be – közölték amerikai tisztviselők.

Az európai emberek “egyre dühösebbek a szankciók miatt, és az Egyesült Államokat okolják a növekvő költségekért”, ami nyomást gyakorol kormányaikra, hogy vonják vissza támogatásukat – jelentette csütörtökön a Politico egy belső amerikai jelentésre hivatkozva.

A dokumentum miatt “telefonhívások hullámzása” indult meg a washingtoni tisztviselők között, akik aggódnak amiatt, hogy az európai vezetőket a szankciós stratégia mellett tartsák – mondták az amerikai kormányban dolgozó források a lapnak, hozzátéve, hogy “a dolgok egyelőre stabilan tartják magukat, de a helyzet ingatag”.

Az EU országai az infláció emelkedésével küzdenek, amelyet nagymértékben az energiaárak emelkedése okoz. A blokk a szankciók részeként úgy döntött, hogy leállítja a kereskedelmet Oroszországgal, amely korábban a legnagyobb energiaszállítója volt, de nehézségekbe ütközött, hogy hosszú távú alternatívát találjon.

A válságot súlyosbította az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő gázszállítás megszakadása, és tovább súlyosbította azt a tenger alatti útvonal szeptember végi felrobbantása. Mind az Északi Áramlat 1, mind a 2 – az utóbbi az ukrajnai helyzet miatt soha nem került üzembe helyezésre – megsérült, és most jelentős javításokat igényel.

Az emelkedő megélhetési költségek elleni tiltakozások az európai országokat is megmozgatták, tömeges tüntetések zajlottak többek között Görögországban, Olaszországban, Csehországban és Németországban. A két héttel ezelőtti prágai és a múlt heti római tüntetések kifejezetten az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás megszüntetésére és az Oroszországgal való párbeszéd megkezdésére szólítottak fel.

Emmanuel Macron francia elnök a múlt hónapban azzal vádolta Washingtont, hogy “kettős mércét” alkalmaz energiapolitikájában. Az Egyesült Államok támogatásokkal segíti saját gazdaságát, és figyelmen kívül hagyja, hogy ez milyen hatással van az árakra az Atlanti-óceánon túl – jegyezte meg. Az amerikai cseppfolyósított földgáz az ukrán válság kirobbanása óta jelentős részesedést szerzett az európai piacon.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑